fredag 18. januar 2013

Pakkliste for 2 år på sykkel: Hva har vi med? Hva trengs egentlig? Hva har blitt ødelagt?

Skrevet av Birgit i Futaleufu, 17.1.2013



Vi har fått spørsmål om hva man pakker med seg når man legger ut på en 2 år lang sykkeltur. Hva har man bruk for? Hva fant vi ut at vi ikke hadde trengt å ta med? Hva har blitt ødelagt? Hva hadde vi glemt? Vi vil jo ha så lette sykler som mulig, men helst ha med utstyr for enhver anledning...

Noen har med seg mer enn andre.
Denne tyrkeren er ikke blant dem som har med seg mest.
Vi har møtt syklister som har både vesker foran og bak + tilhenger...

Alle har sine ting som alltid er med på tur.
Vår polske venn og medsyklist (El Grelus)
har med seg perkulator...
- brenneren og vindskjermen er vår
Legg forøverig merke til hva han bruker for å sette perkulatoren på
 
Man skulle jo alltids ønske at man hadde med seg alt...
men det har vi altså ikke - pynt og nips er ikke med
- så man får pynte seg som best man kan
- og på tross av at vi mener vi stort sett har med det nødvendigste,
så er det ikke fritt for at sykkelen føles veldig tung noen ganger

 
Frontveske da den var helt ny og blank!
Nå, et halvt år inn i turen, passer det vel fint å gi en oppsummering og en pakkliste. Selve syklene og reservedeler til disse fikk sitt eget blogginnlegg her: Syklene våre - utstyrsliste og reservedeler. - og her kommer resten:
 
 
Sykkelveskene:
  • Ortlieb Bike Packer Plus (bak): Vi har en eldre variant enn den som selges nå. De har vært med på tur før, men ser fortsatt nesten nye ut - om man ser bort ifra at de er fulle av støv...
  • Ortlieb Front Roller Classic (foran): Disse er nye for denne turen, men har jo allerede vært brukt 6 måneder.
  • Styrevesker:Vi har begge styrevesker fra Vaude. Anders sin er noen år gammel og er ikke vanntett. Den har et trekk, men det begynner å bli litt slitt. Vi vurderer å kjøpe en ny styreveske til ham. Min er ny for anledningen med stor kartlomme på lokket og helt vanntett.
  • Ortlieb Aqua-Zoom fotobag. Dene har vært i bruk noen år allerede og fungerer helt utmerket på tross av til dels hard bruk både i kulde, sol og saltvann. Anders har skrevet en oppsummering om sin tilsvarende  fotobag tidligere: Ortlieb Aqua-Zoom
  • I tillegg har vi tilsammen tre gamle Ortlieb 40 liter pakksekker og en tilsvarende Lifeventure pakksekk til bl.a soveposene som vi strapser fast med sykkelstrikk på bagasjebrettet (to hver).
 

Slik ser oppakningen vår ut bakfra.
En pakksekk har vi til soveposer og litt andre lette ting.
Den andre pakksekken er til dagstursekk.
Siste pakksekk er strengt tatt ikke nødvendig,
men siden pakksekkene er så gamle, tok vi med en i reserve hver
 

Vi syklet Skottland på tvers og Irland og Isle of Man rundt i 2010.
Da brukte vi bob-tilhengere.
Disse har vi altså valgt bort på denne turen.
Legg merke til den røde pakksekken på min sykkel og den svarte på Anders sin,
samt fotobag'en. Disse er med på denne turen også

Sykkelveskene er slitesterke, helt vanntette, praktiske og greie å ha på syklene. Festemekanismen kan tilpasses forskjellige tykkelser på bagasjebrett og low rider hhv med et adapter. Disse har vi mistet nesten halvparten av, da de ikke sitter så godt fast. Men med en liten gummibit og sportstape rundt bæreren, trengs ikke adapteret.

En av disse pakksekkene fra Ortlieb (den svarte) er med på denne turen også.
Her på 5 ukers padletur på Svalbard i 2008.
Pakksekken lå på dekk hele turen
 
 
Pakksekkene er gamle! Ortlieb-pakksekkene har vært på sykkelturer og padleturer opp til to måneder av gangen i flere omganger. De har vært pakket, slept, strapset fast på sykkel og kajakk og vært utsatt for sjøsprøyt, sol, vind, kulde.... Det har kommet ett lite hull nederst i en av pakksekkene. De andre er fortsatt helt tette. Pakksekkene er av det tynne slaget, og vi har ikke annet å si ann at vi er superimponerte over holdbarheten. Lifeveunture pakksekken har også vært gjennom en god del, men den er ikke helt vanntett lengre.
 
Sykkelveskene og pakksekkene kan anbefales på det aller varmeste og uten forbehold!!
 
Min styreveske.
God kartmappe var veldig kjekt, særlig da vi syklet gjennom Europa
 
 
Kjøkkenet vårt:

Primus Omnifuel med vindskjerm og varmekrage på gryta

  • Primus Omnifuel: Denne har også vært med på tur gjennom flere år. Anders har skrevet en liten oppsummering da den hadde omtrent 100 bruksdøgn (nå har den langt flere) her: Primus Omnifuel. Denne har fungert jevnt og trutt og vi har kun byttet filter en gang. Vi har riktignok stort sett bare brukt renset bensin eller gass på den. På denne turen har vi kun brukt gass, men må antagelig kjøpe en bensinbeholder om ikke så lenge, da det skal være vanskelig å få tak i gass nordover. Vi drister oss også til å anbefale denne på det aller varmeste!
  • MSR seagull brand: To små gryter og en kjeleklype/håndtak og lokk. Disse er lette, funger flott og har også vært brukt mye gjennom flere år. Maten svir seg lett i bunnen om man ikke passer på,  men det er jo prisen man betaler for den lave vekten.
  • Vindskygge og varmekrage
  • Hver vår Lifeventure termokopp
  • Hvert vårt sett med turbestikk (skje, kniv, gaffel) + sammenbrettbar turkopp og tallerken med lokk i grønn plastikk
  • Vannrenser: MSR Miox og kaffefilter
     
Termokoppene!
Vi bruker ekstremt lang tid på kaffen om morgenen,
både fordi vi drikker mye kaffe
og fordi vi synes det er så fint å skravle litt om morgenen.
Da er det fint at kaffen holder seg varm til den er drukket opp

Rensing av vann.
MSR Miox  er utrolig liten og lett å bruke.
Fungerer utmerket

Noen ganger er det greit å kjøre vannet gjennom et kaffefilter også.
Bare for å få vekk den verste gjørmefargen....
Toppen av en vannflaske fungerer fint som trakt
 
Noen ganger fungerer brenneren som skotørker også

 


Telt og soveposer:

Oppdatering av dagboka utenfor hjemmet vårt
Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3
  • Hjemmet vårt på tur denne gangen er et Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3.  Dette teltet er nytt for denne turen (vi har tidligere brukt Helsport Svalbard, Helsport Lavvo Finmark og Helsport Gimle 4 på tur). Det veier kun 1,9 kg og vi er meget fornøyd med teltet! Vi skal skrive en egen post om teltet siden.
Soveposer fra Helsport
med silkepose inni
  • Soveposene er Helsport Alta. Disse er brukt på 5 ukers padletur langs norskekysten sommeren 2011. Selv om de innimellom har vært både fuktige og delvis våte har de holdt oss varme (Anders har holdt seg litt for varm til tider og jeg har akkurat klart meg med ullundertøy og fleece i posen når temperaturene har krøpet under null). De fikk seg en etterlengtet vask etter 6 måneder på tur for noen uker siden (....) og er nå helt som nye igjen.
  • Vi bruker silkeposer inni soveposne. Disse har etter utallige vask gått helt i oppløsning. Anders har kjøpt seg en bomullspose som erstatning og den ser ut til å fungere like fint. Vi var veldig fornøyde med silkeposene til de gikk i stykker. Det må i denne sammenhengen sies at de ikke har vært vasket i henhold til anvisning...
  • Liggeunderlaget vi har valgt å ta med er Ajungilak Light Pump-Mat. Det har integrert håndpumpe og er meget lett og pakker svært lite. Det er nytt for denne turen. Mitt underlag var flatt etter to uker og det viste seg at hele undersiden lakk luft som en sil. Jeg fikk nytt av Ajungilak via en sportsbutikk i Chemnitz (Boofe) og første kvelden med nytt liggeunderlag la jeg det på en tent  myggspiral. Hullet lappet jeg med lappesettet som følger med og vi har ikke hatt lekkasjer fra noen av liggeunderlagene siden. Håndpumpene har blitt litt flate, så det tar stadig litt lengre tid å pumpe dem opp og det er en del kondens inne i dem. Men liggekomforten er upåklagelig og de har jo en meget hendig størrelse!


Det røde liggeunderlaget
Pakker lite, er lett og har god ligge/sitte comfort

Sykkelklær:

Meg i sykkelklær for en varm dag:
Sykkelskjorte med korte ermer som vi fikk i gave fra BoutiCycle
Assos sykkelshorts

Anders i sykkelklær for en litt kald dag:
Sykkelskjorte med lange ermer og sykkelshorts, bagge fra Kalas
Bøff i både halsen og på hodet
 
  • Tre sykkelshortser hver. Det er egentlig en for mye. Anders hadde opprinnelig med seg to sykkelshortser med sele som begge er fra Kalas. Begge har vært brukt en god del tidligere. Den ene (med Judo for fred design) har vært brukt nesten hele denne turen og truer nå med å gå opp i sømmene. Jeg hadde også med en sykkelshorts fra Kalas (Judo for fred design) uten seler. Den var nesten ubrukt da vi startet på turen og jeg måtte kaste den i Frankrike, da det var blitt så store huller i sømmen langs pad'en at jeg ikke turte vise meg i offentlighet med den lengre. Den andre sykkelshortsen min var en Diadora sykkelshorts med knær og uten seler. Den har vart og vart i 5 år, men nå er den også så uanstendig at det bare er dumt å drasse den med seg videre. Jeg kjøpte ny sykkelshorts i Frankrike, en Assos H Fi. Lady S5 som jeg er veldig fornøyd med og som jeg har brukt siden Frankrike. Den tredje sykkelshortsen vår er gave fra BoutiCycle i Perpignan. De gav oss hvert vårt sett med deres eget sykkeltøy; både sykkelshorts og t-skjorte. De er ganske kule, men de hadde ikke damemodell, så for min del blir det nok reserveshorts når jeg kaster den gamle. To sykkelshortser er nok på tur.


  • To sykkel-skjorter med kort arm hver. Vi hadde begge to med sykkelskjorte fra Kalas (Judo for fred design). I tillegg fikk vi jo nye fra BoutiCycle. Anders har dessuten med seg en sykkelskjorte med lange ermer som han har brukt utrolig mye. Jeg har også med en singlett og en tynn, tynn, nesten gjennomsiktig genser (begge deler gamle klær fra Hennes og Mauritz). Vi kunne klart oss med en sykkelskjorte med korte ermer hver + en med lange ermer for Anders. Jeg bruker ullundertøy når det er kaldt, ikke sykkelskjorte.
  • Jeg har også med ull-bh for kalde dager på sykkelen, type: Aclima Comfort Sports BH. Den har vært brukt helt utrolig mye før og viser nesten ikke tegn til slitasje. Så har jeg en sportstopp (LOGG fra H&M) til varme dager. Den var neste ny da vi startet på turen, men foreløpig kan det se ut som om billig også kan være bra.
På kalde dager har jeg brukt beina fra en ullstilongs under sykkelshortsen
Anders har "løse knær"

  • Løse knær: Vi har begge med oss løse knær. Vi har jo begge to opererte knær; menisk og korsbånd for Anders og en menisk i hvert kne for min del. Knærne er derfor et av våre svake punkter og på kalde dager kan det tidvis gjøre ganske vondt å sykle. Løse knær er derfor gull verdt!! I tillegg har jeg klippet av beina på en ullstilongs som hadde fått hull i rompa i løpet av en sommer med padling. Jeg har brukt "strømpene" hele sørlige Patagonia for varmens skyld (fungerte utmerket), men har kastete dem nå da de var helt utslitte og hullete.
Regnjakka - i sitt rette element
Dersom det ikke regner så mye,
foretrekker jeg å sykle i skalljakka, mens Anders foretrekker regnjakka
En av de dagene jeg burde ha byttet til regnjakke.
Det blir fort kaldt når alt er gjennomvått...


  • Regntøy: Vi har et sett med Diadora sykkelregntøy som vi kjøpte rett før vi dro. Særlig jakkene har vært flittig brukt!
  • Vanntette skotrekk (gull verdt!!)
Ett av de sykkelhanskeparene jeg har mistet...

Jeg har tynne vanter under sykkelhanskene på kalde dager

  • Sykkelhansker. Jeg har riktignok akkurat mistet mitt andre par på turen... men i utgangspunktet ville jeg hatt sykkelhansker. Særlig her hvor veiene er så humpete, blir man ganske øm i håndflatene av å sykle uten. Jeg har dessuten et par med tynne vanter til å ha under sykkelhanskene på kalde dager.
Anders kjøpte seg nye sykkelullsokker
-det ble fort kaldt på beina i alt regnet her i Patagonia


  • Sokker; jeg har stort sett kjørt dobbelt lag med ull i Patagonia. Anders har ett par ullsokker og ett par med noe superfancy og  superlight
  • Sykkelskoa: Anders har Shimano og jeg har Specialized. Disse ble kjøpt nye i Frankrike da våre gamle, illeluktende og velbrukte sykkelsko ble stjålet (....). Foreløpig er det ingenting å utsette på disse. 
  • To bøffer hver. Det viste seg veldig nyttig særlig sør i Patagonia hvor det blåste så mye. Det var godt å ha en i halsen og en over ørene
  • Hjelm 
  • Solbriller
  • Assos Chamois krem mot pad-gnag. Vi drar ikke på lang sykkeltur uten
     
 
Klær:

 
  • Skallbekledning: Vi har hvert vårt sett med Helsport Fenris skallbekledning. Disse er dessverre ikke vannette lengre, men vi har jo regntøyet. Jeg foretrekker å sykle med skalljakka fremfor regnjakka dersom det ikke regner mye for jeg synes det er lettere å holde varmen med en jakke som puster litt og er littegranne tykkere i stoffet. Anders foretrekker stort sett regnjakka.
  • Ull: Jeg har med tynn ull t-skjorte fra Janus, sett med tynn ullstilongs og ullgenser fra Irissport og en noe tykkere ullgenser fra trico (de har dessverre lagt ned produksjonen...). I tillegg kjøpte jeg en fleece vest med hette i Ushuaia. Jeg sykler ofte med både ull-t-skjorta og den tynne ullgenseren og enkelte netter har jeg hatt resten av ull- og fleece beholdningen på meg. Jeg har altså med meg nok, men ikke for mye ull. Anders har en tynn ullgenser fra Devold, en tykkere genser fra trico og en fleece jakke. Han har brukt den tynne ullgenseren både på sykkel og om natta (noen ganger). Han vurderer å sende hjem fleecejakka da han ikke bruker både den litt tykke ullgenseren og fleecen samtidig (i motsetning til meg...).
Fleece-vesten er mye brukt


  • Anders har med seg en bukse og en shorts samt tre t-skjorter, det hadde holdt med to. Jeg hadde med meg en bukse som man kan ta av beina på samt en vanlig bukse, to singletter og en genser. Buksa med avtagbare bein har gått i stykker og jeg har mista genseren. Jeg har kjøpt meg ett skjørt som erstatning for den ødelagte buksa/shortsen og genseren var overflødig.
  • Vi har begge to med lue og jeg har med selbuvotter.
  • Vi har også med hvert vårt par med hjemmestrikkede ullsokker som vi fikk av mora til Anders før vi dro. De har blitt brukt masse.
  • Badetøy

Vi har bare med oss lette tursko.
Det begrenser de fjellturene vi kan gå på,
her fra en fin tur sammen med Ingrid og Astrid i El Chalten


  • Sko: Dette var et av de vanskeligste punktene. Vi ville gjerne ha med fjellsko, men bestemte oss for å ta med lettere sko. Jeg har joggesko og Anders har lette tursko. Det begrenser fjellturene vi kan ta, men sparer både vekt og volum. I tillegg har vi hvert vårt par med slipperser.
 
Fotoutstyr og gadgets:
 
EOS 7D med 17-40 mm linse og Joby gorilla pod
Hakkespett
EOS 7D med 70-300 mm linse
  • Jeg har et Panasonic Lumix LX7 kompaktkamera i styreveska på sykkelen. Dette kameraet er alltid med og jeg bruker det til "knipsing". Så har jeg et Canon EOS 7D speilreflekskamera bakpå sykkelen. Jeg har stort sett på 70-300 mm linse på kamera i tilfelle vi kommer forbi fugler eller dyr langs veien. I tillegg har jeg med meg en 17-40 mm linse.
  • Anders har et Canon Powershot G12 kompaktkamera i sin styreveske og et GoPro HD Hero 1 videokamera som han har montert på den ene barends'en.  
  • Joby gorilla pod fotostativ
  • Vi har en ACER Aspire S3 pc med solid state harddisk. Denne er lett, liten, tynn og kverner de tunge filene våre uten problemer - når den virker. Men selve hardisken har, ironisk nok, gått i stykker to ganger. Nå virker den bare i safe mode og vi får ikke hentet filene fra harddisken og må hente alle filene fra en ekstern back-up disk som vi også har med oss. Vi holder på å forhandle med Acer Chile, men de vil ikke ta den imot siden vi har vært på reise i mer enn tre måneder...
  • Siden pc'en vår er i ustand igjen har vi kjøpt nok en ekstern harddisk, for å kunne ta backup av backup-disken. Siden den opprinnelige backup-disken nå har blitt arbeidsdisken. Uholbar situasjon, men vi håper å få orden i pc-sakene når vi kommer til Santiago.



Det er ikke bare når man fotograferer fugler det er fint med zoom linse.
Dette er også fotografert med EOS 7D med 70-300 mm linse

- mens slike knipsebilder fra sykkelen er tatt med Lumix LX7'en



  • Programmer: Lightroom 4 og Pinnacle Studio Plus 16
  • Lydopptaker: ZOOM H1
  • Polar C300 pulsklokker
  • Philips GaGa MP3-spiller med ekstern høytaler
  • Sykkelcomputer: Disse går stadig i stykker. Dvs, min iallefall, og blir stadig byttet ut.
Det er jo egentelig ingen grunn til at vi skal drive og måle pulsen på tur,
men vi digger jo tall...
- og vi syns det er morsomt med alt vi kan måle, derfor har vi med pulsklokker
Jeg har forøverig akkurat mistet mitt pulsbelte...
 
 
Annet stort og smått:

Dagstursekken
GPS
  • Dagstursekk: Helsport Skaret 35 L
  • GPS (uten kart) for å logge ruta
  • Toalettsaker og reisehåndklær
  • Førstehjelpsskrin
  • Myggspiral
  • Solkrem
  • Dagbok
  • Lite fotoalbum med bilder av familien
  • Uelastisk tau
  • Sportstape
  • Drikkeflasker
  • Visakort og Mastercard (mange minibanker i sør-Amerika aksepterer ikke internasjonale visakort, men de aksepterer MasterCard)
  • Pass og kopi av passene i hver sin veske
  • Spansk-norsk/norsk-spansk lommeordbok
  • Lonely Planet Chile
  • Ymse kart
  • Bøker; p.t. drasser vi på til sammen 4  bøker og vi kjøper eller bytter til oss stadig flere. Vi tenker at lesebrett hadde vært tingen
  • I tillegg har jeg med meg noe tråd og våre gamle sykkelkjeder som jeg har vasket og delt opp og som jeg lager makrame-armbånd og fotlenker av

Det hender at Lonely Planet er kjekk å ha
Man vet jo aldri hvor man havner
når man ankommer nye byer og bare sykler rundt på måfå


Ordboka har vært flittig i bruk

Turhåndklær tørker fort
Det er fint å ha med fotoalbum og vise frem bilder av familien
når man blir invitert hjem til folk


Dessuten har vi jo stort sett med oss en del mat: Ris, linser, havregryn, pulverkaffe og kjeks har vært standard her i Patagonia.

En fordel med å sykle i kalde områder er at man kan ha med seg sjokolade

Man får lyst til å plukke med seg så mangt og meget underveis,
f.eks et bilskilt...
Vel, ved nærmere ettertanke, så ble det ikke med videre



Har du spørsmål til oss om utstyret, turen eller annet, så legg gjerne igjen en kommentar eller send oss en melding på Facebook-siden vår (Lynvingen på Facebook) eller til meg @tur_og_tull på twitter. Vi svarer så godt vi kan og så fort vi kan (men det betyr ikke at det kommer svar veldig fort siden vi jo er mye uten nettforbindelse).




For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook. Vi har også et kart over turen vår.




2 kommentarer:

  1. Lars Tandle Kyllingstad23. mars 2013 kl. 15:20

    Tror disse sykkelveskene deres må være større inni enn utenpå. Det er jo stikk i strid med alt jeg har lært i løpet av en 11-årig høyere utdanning som fysiker, men det er eneste forklaringen på at dere får plass til alle disse sakene her...

    SvarSlett
  2. haha, ja! Vi er også overbevist om akkurat det!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...