Bøker, bøker, bøker... Det er å plage seg selv å lese for mange reisebøker, men jeg gjør det allikevel. Jeg har for ikke så lenge siden lagt ut en liste over mine topp 12 turbøker. Det var veldig vanskelig å lage den fordi det jo finnes så mange gode reise- og turbøker. Jeg løste dette veldig elegant (om jeg må si det selv) og lagde en liste for turbøker og en for reisebøker. Forskjellen er jo opplagt, eller??
Jeg leser bok på et hotell i Budapest - utsikten mot Buda castle og speilbilde av meg selv i vinduet |
Uansett, her er listen, omtrentlig sortert, over mine anbefalte reisebøker:
1. Shantaram av Gregory David Roberts
Denne boka er jo morsom! I 1978 var Gregory David Roberts heroinmisbruker og ble dømt til 19 års fengsel for en serie væpnede ran. Etter to år rømte han fra et høyrisikofengsel på høylys dag og ble Australias mest ettersøkte mann. Roberts søkte tilflukt i Bombay, der han slo seg ned i slummen....
Bokomtalen: I år 578 dro munken Johannes Moscho og hans elev, sufien Sophronius, på en reise gjennom hele det bysantinske keiserdømmet. I 1994 foretar den britiske forfatteren og journalisten William Dalrymple den samme reisen med munkens opptegnelser i bagasjen. Ferden, som går fra Hellas til Egypt, via bl.a. Tyrkia, Syria og Libanon, gir et fascinerende innblikk i områdets historiske og religiøse utvikling - og ikke minst bakgrunnen for mange av vår tids dramatiske konflikter. Selv om det kanskje ikke høres slik ut, så er denne boka veldig morsom - og ikke minst, interessant.
På matta i Japan |
3. Angry white pyjamas av Robert Twigger
Denne boka forteller historien om engelsklæreren i Tokyo som finner ut at han skal prøve seg på kampsport. Han entrer et 11 måneders langt treningsopplegg i Yoshinkan aikido med trening 4 timer om dagen, fem ganger i uka. Treningsmetoden er typisk japansk hvor man tenker at smerte er enest veien å gå om man skal bli god... Utrolig morsom bok - særlig dersom man har trent kampsport i Japan selv!
- Min opplevelse på matta (riktignok judomatta og ikke aikidomatta) kan du lese om her: Om å forske og slåss i soloppgangens land
4. Lost country av Jasper Becker
Bokomtale: The author travels from Peking, across the centre of Asia to Leningrad, encountering a host of characters who enable him to piece together Mongolia's turbulent history. He uncovers the unique cultural heritage of a country hidden from the West until only recently. Along the way he uncovers Japanese attempts during World War II to place a descendant of Genghis Khan at the head of a new Mongolian state, recounts the horrors of Stalin's rule when 20 per cent of the population was liquidated and the monasteries were destroyed, discovers the real location of Shangri-La and visits the high mountains of the north where the last surviving shamans summon up the spirits of the dead. En fantastisk spennende bok som blander forfatterens egne opplevelser med fortellinger som folk han møter underveis forteller og historie. Kjempebra bok!
Ger i Mongolia |
5. Razziaer i Shanghai av Haakon Schønning
Norsk politimann i Shanghai i 1928 - byen med verdensrekord i kriminalitet (i følge Schønning). Festlige beskrivelser av politigjerningen og forholdene i Shanghai sett gjennom en norsk politikonstabels øyne. Sitat fra boka: Mens kineseren i allminnelighet og av naturen er en godlynt og lett omgjengelig fyr (...), er den kinesiske banditt utspekulert, grusom og lumsk. Det sier seg selv at dette er en spennende bok!
6. Fotballkrigen av Ryszard Kapuscinski
Mellom 1958 og 1980 dekket den polske journalisten, Kapuscinski, 27 revolusjoner og kupp i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. Fotballkrigen består delvis av dagboksnotater, delvis av dokumentarstoff om kriger i vår tid han har vært vitne til. I 1969 var han eneste korrespondent i Honduras da den 100 timer lange "fotballkrigen" mot El Salvador brøt ut etter en kvalifiseringskamp til fotball-VM. En bok som beskriver mange absurde hendelser.
7. Salaam Brick Lane av Tarquin Hall
Bokomtale: Etter ti år i utlandet vender Tarquin Hall hjem til England. Av økonomiske årsaker blir han nødt til å leie seg et krypinn i Brick Lane. Det er billig, spartansk og med utsikt til stedets horer og fylliker. Dette er utgangspunktet for en intens, liten reise i en av Londons mest mystiske gater. Vi møter den kranglevorne, jødiske enken Sadie, Chalky, som aldri har befunnet seg på den riktige siden av loven, og illegale innvandrere fra Irak, Kosovo og Afghanistan. Her skildres ulovlig andejakt, bangladeshisk bryllup og hugenotter og jøders ankomst til Brick Lane. Morsom bok om å være fremmed "hjemme".
En av butikkene til "Bokhandleren i Kabul" |
8. Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad
Våren etter Talibans fall tilbrakte forfatteren hos familien Khan i Kabul. Dette er hennes skildring av en familie som strever med å finne sin plass i det nye Afghanistan. Boka er elsket og utskjelt - og selvom jeg ikke er enig i at den kan beskrrives som en objektiv fortelling (som forfatteren selv sier i innledingnen), synes jeg det er en god (subjektiv) fortelling om hvordan en norsk kvinne opplevde å bo i en afghanske familie - noe som må kunne betegnes som en bragd i seg selv...
Bare for å understreke kulturforskjellene, kan man jo altids lese bokhandleren i Kabul, Shah Muhammad Rais, sin versjon også. Jeg har skrevet en bokomtale av den her: Det var en gang en bokhandler i Kabul
Sam Sheridan har brukt flere år på å reise rundt og trene forskjellige kampsporter. Flere utøvere og ”mestere” blir presentert og hvordan de trener og slåss blir beskrevet på en god måte. Han skriver også om sine egne kamper og sin egen trening, noe som er morsomt å lese om. Da jeg var ferdig med å lese boka, var jeg usikker på om jeg likte den eller ikke, men den får plass her allikevel siden den tross alt er underholdene og fasinerende. Det som trekker bok ned, etter min mening, er at han bruker en del tid på å prøve å forklare fenomenet ”kampsport” for leseren og for seg selv. Han drar det så langt som å prøve både meditasjon i et buddhistisk kloster og å involvere seg i hundekamper for å prøve å forstå ”volden” i kampsportene. Jeg mener at denne delen ikke er spesielt vellykket da jeg ikke synes verken buddhisme eller hundekamper har noe med kampsport å gjøre (i alle fall ikke slik jeg trener). Jeg synes heller ikke at kampsport handler om vold og for meg virker disse koblingene litt rare, men det er jo interessant at noen finner dem naturlige. Men ser man bort fra den noe mislykkede filosoferingen, så er jo boka kjempeartig!
En litt lengre bokomtale her: A fighter’s heart - one man’s journey through the world of fighting av Sam Sheridan
10. The white Masai av Corinne Hofmann
En merkelig historie om en sveitsisk jente som drar på ferie i Kenya sammen med kjæresten sin. Da hun møter en høyreist masai, som hun ikke hadde noe felles språk med, bestemte hun seg for å dumpe kjæresten sin og gifte seg med sin høyreiste masai.
Noen bøker bør en smake på, andre bør en sluke, noen kan tygges og fordøyes, Francis Bacon |
Mer lesestoff:
- Anbefalte turbøker: Birgits topp 12-liste
- Anbefalt skjønnlitteratur: Birgits topp 7-liste
- Anbefalte historiebøker: Birgits topp 10-liste
- Five Entertaining and Enlightening Books About Afghanistan
- Anbefalt skjønnlitteratur: Birgits topp 7-liste
- Anbefalte historiebøker: Birgits topp 10-liste
- Five Entertaining and Enlightening Books About Afghanistan
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!