søndag 20. november 2011

Anbefalte turbøker: Birgits topp 12-liste

Ligger værfast på Svalbard
- og leser bok om Hawaii
Høst er boktid! Grått vær, kaldt regn ute og fyr i peisen inne - og en god bok. Under følger 12 anbefalte turbøker - i omtrentlig prioritert rekkefølge, hvor min mest anbefalte turbok kommer først.

Det var en gang, for noen år siden, at jeg av prinsipp ikke leste tur- eller reisebøker. Det eneste det tjente til var at jeg opparbeidet meg en vanvittig rastløshet. Det er bare å innrømme: Jeg sprakk og leser i dag nesten bare tur- og reisebøker (+ historiebøker, da) med den konsekvens at jeg går rundt og er fryktelig rastløs... Uansett, det er mange gode turbøker der ute, og min liste er på ingen måte statisk, men akkurat nå, i dag, ser den ut slik den er gjengitt under.

Kanskje ikke helt overraskende kommer Helge Ingstad øverst - og han okkuperer sågar de tre øverste plassene. At Pelsjegerliv ikke står aller øverst er kanskje overraskende for noen, men det finnes faktisk to andre Ingstad-bøker som er enda bedre - etter min smak... Ellers er enkelte klassikere ikke på min liste. Tinder og banditter, for eksempel, er jo artig, men den er ikke på min topp 12... Men de som er der, er følgende:


Usikker på hvilken bok du skal lese???
- eller hvilken bok du skal gi bort til jul?

1. Øst for den store bre av Helge Ingstad
I denne boka forteller Helge Ingstad om sin tid som sysselmann i de norskokkuperte områdene på Grønland i årene 1932-33. Fantastisk fortellinger om hasardiøse sledeturer, frossent rått bjørnekjøtt og snøsmelting mellom låra nede i reindrypelssoveporsen - brrrr.... 

2. Landet med de kalde kyster av Helge Ingstad
Landet med de kalde kyster er beretningen om Helge Ingstads to begivenhetsrike perioder som sysselmann på Svalbard i dette samfunnets pionertid på 1930- og 1940-tallet. Første delen er nærmest en faktabok om Svalbard, deretter kommer noen berettninger fra Ingstads liv i isødet. Fulle russere, sledehunder og uvær er stikkord.

3. Pelsjegerliv av Helge Ingstad
I 1926 solgte Ingstad sin sakførerforretning og dro til Nord-Kanada som pelsjeger. Fire års villmarksliv hadde han bak seg da han skrev ned sine inntrykk. En klassiker og en fantastisk bok som har bidratt til at Kanadas villmark virker så tiltrekkende på oss nordmenn.


Gruveinngang i Longyearbyen

4. Nord for det øde hav av Liv Balstad
Liv Balstad flyttet fra Oslo til Longyerabyen fordi hun hadde giftet seg med Håkon Balstad, sysselmannen på Svalbard 1945 - 1956. Hun har skrevet en utrolig fornøyelig bok om hvordan det var å flytte fra sosioteten i Oslo for å bli sysslemannskone på Svalbard. Lun humor, usminket og helt uten bravado.

5. Eventyrer på jordomsykling av Helge Hjelland
Helge Hjelland er første nordmann som har syklet jorden rundt alene. Med distanser på mellom 20 og 15 mil om dagen i over ett år, satte han verdensrekord på strekningen. Han syklet gjennom 38 land på seks kontinenter. En fantastisk idrettsprestasjon - og en spennende bok. Møt en litt hissig mann som farer rundt jorda på sykkel...

6. Tre i Norge ved to av dem av J. A. Lees og W. J. Clutterbuck
Reiseskildring om tre unge engelske gentlemenn på jakt og fiske i Jotunheimen for mer enn 100 år siden. Dette er en reiseskildring som vi nordmenn elsker. I boken tegner de et levende bilde av folk de traff, jakten og fisket, naturen og opplevelsene. Nordmenn generelt for gjennomgå - fattige og litt dumme som vi er, men sterke og tøffe barn av naturen.

   
Fra elgjakt i Setesdalen

7. Touching the void av Joe Simpson
Fra bokomtalen av boka på bokkilden.no: "Touching the Void" is the heart-stopping account of Joe Simpson's terrifying adventure in the Peruvian Andes. He and his climbing partner, Simon, reached the summit of the remote Siula Grande in June 1995. A few days later, Simon staggered into Base Camp, exhausted and frost-bitten, with news that Joe was dead. What happened to Joe, and how the pair dealt with the psychological traumas that resulted when Simon was forced into the appalling decision to cut the rope, makes not only an epic of survival but a compelling testament of friendship. En helt vanvitttig historie!!

8. En afrikaner på Grønland av Tété-Michel Kpomossie
Forfatteren vokser opp i det vestafrikanske landet Togo og er 16 år da han kommer over en bok om Grønland. Han blir bergtatt av historiene om folket som lever i isødet, og 8 år senere står han på dekket til en båt som legger til på Grønlands sørkyst. Forfatteren skildrer tradisjoner og levesett uten europeernes fordommer og dårlige samvittighet, og gir et bilde av grønlandsk dagligliv på 1960-tallet. En av reiselitteraturhistoriens kuleste reiser?

- Les om da jeg møtte Tété-Michel Kpomossie på Finse.

9. On foot through Africa av Ffiona Campbell
2. april 1991 startet 24 år gamle Ffyona Campbell å gå fra Cape Town – hun skulle gå Afrika på langs!! – og hun klarte det: 1. september 1993 endte turen ved Middelhavets kyst i Marokko, etter å ha gått absolutt hele veien til fots. Underveis opplevde hun å bli angrepet av så vel mennesker som insekter, trakassert, evakuer og turet. Hun gikk gjennom jungel, ørken, minefelt, byer, landsbyer og helt øde strekninger…

- For en litt lengre bokomtale, les: On foot through Africa


Dyrene i Afrika - fra Chobe nasjonalpark, Botswana

10. Syv år i Tibet av Heinrich Harrer
Dette er en helt utrolig historie: Sommeren 1939 var Harrer deltaker en nazi-finansiert undersøkelsesekspedisjon til Nanga Parbat. Ekspedisjonen fikk en brå slutt allerede høsten 1939 da den andre verdenskrigen brøt ut, og han ble plassert i britiske interneringsleire. Etter fire mislykte rømningsforsøk klarte han å rømme sammen med Peter Aufschnaiter. De var på flukt i 21 måneder og gikk mer enn 2000 kilometer til fots over rundt 50 pass, ingen under 5000 meter. 15. januar 1946 nådde de målet, den tibetanske hovedstaden Lhasa i det dengang uavhengige Tibet. Aufschnaiter ble rådgiver for den tibetanske regjeringen, mens Harrer først ble oversetter og fotograf for regjeringen, senere lærer, rådgiver og til slutt venn av den unge Dalai Lama. Under den tibetansk-kinesiske konflikten i 1950/51 flyktet Harrer til India og deretter til Europa.

11. Hvis dere finner oss av Leif B. Lillegaard
Ikke les denne viss du er på let etter en morsom eller god bok. Denne er tragisk - rett og slett. Torgeir Møkleby og Harald Simonsen drar ut far Kvadehuken (Quade Hook), forbannelsens odde, for å redde en venn i nød. De blir fanget av isen og ført langt nordover - de kom aldri tilbake. Året etter ble deres dagbøker funnet - på grunnlag av disse dagbøkene har Leif B. Lillegaard skrevet historien deres om kampen for livet - som de tapte. 


Fra Kvadehuken, Svalbard


12. A bike ride av Anne Mustoe
Anne Mustoe sluttet i jobben sin som rektor ved en pikeskole i England for å sykle jorden rundt. Selv skriver hun at: I was 54, overweight, out of condition and I wobbeled slightly on my unfamiliar bicycle. Dette må jo bare bli en god bok! Hun følger historiske ruter og blander sine egne opplevelser med fortellinger fra historietimen. Anne Mustoe fortsatte å sykel på tur til hun døde i Syria (på sykkeltur) 76 år gammel!! 


Da er det bare å tenne i peisen, sette seg i godstolen og putte lesebrillene på nesa - og kanskje skjenke seg et glass rødvin? Det er lov å drømme seg bort!









Mer lesestoff:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...