Skrevet av Anders, Illapel, 1.4.2013
Utsikt mot hovedmassivet i Torres del Paine, Patagonia |
Hovedhjemmet på sykkeltur er teltet vårt, og vi har helt fra starten i Norge brukt Helsport's Fjellheimen SuperLight Camp 3. Fordelt på to telt har vi hatt denne modellen i bruk i knapt 200 døgn - det første teltet ble brukt i ca 70 døgn, og det andre har vi brukt i over 100 døgn. Grunnen til at det første teltet ble byttet ut etter 70 døgn var at stengene hadde en produksjonsfeil og knakk ofte med den følge at de skarpe stangendene skar seg gjennom teltduken. Etter omlag 20 slike stangknekk, med et mindre antall penetreringer og reparasjoner av duken, fikk vi et nytt telt av Helsport - denne gang med stenger uten produksjonsfeil.
Camping i stranddynene i Danmark |
Helsport har rettet opp produksjonsfeilen og opplyser at de, så godt som det lar seg gjøre, har byttet ut stengene med feil på telt som allerede er ute i handel. Helsport opplyser videre at de som allerede har kjøpt telt med stenger med produksjonsfeil, og som får problemer med at de knekker, kan kontakte Helsport for å få nye stenger kostnadsfritt.
Tierra del Fuego nasjonalpark |
På pampasen, i delvis ly for vinden |
I løpet av sykkelturen gjennom Europa og Sør-Amerika har vi hatt både minusgrader og sterk varme, tørt og temmelig vått klima i tillegg til perioder med veldig sterk vind i Sør-Patagonia. Vi har hatt sandstormer (med og uten salt i sanda) og sterk sol. Teltet har blitt bardunert med stein langs kantene, og stein har også blitt lagt oppå de nedre kantene når vinden har vært veldig sterk. Vi kan vel kanskje si at teltet har blitt brukt litt i periferien av de forholdene det ble designet for.
Vi er meget godt fornøyde, og teltet har vist seg å være sterkt og holdbart. Under følger en punktvis oppsummmering av bra og ikke fullt så bra elementer vi har merket oss:
Torres del Paine |
Bra:
- Meget lett og pakker lite - det er god plass i teltet i forhold til sammenpakket volum, det gjelder både for bagasje og for innerteltet
- Teltduken er relativt solid, ihvertfall i forhold til hva vi fryktet kunne være tilfelle for en SuperLight-duk. Den har tålt slitasjen fra sterk vind, tildels iblandet sand, og virker ikke å ha mistet mye vanntetthet - dette kan muligens skyldes at ytterduken er vanntett uten å være impregnert. Det skal likevel nevnes at vår oppfatning er at duken ikke er fullt så slitesterk som f.eks. på Svalbardmodellene (som vi har brukt i omtrent 80 døgn), men dette er telt laget for andre og mer ekstreme forhold
Carretera Austral |
- Teltet har vært satt opp på mange forskjellige underlag, inkludert spisse steiner og gjørme, og har bunnduken har fortsatt å holde tett
- Det er enkelt og kjapt å sette opp og ta ned teltet
Andorra |
Ved bredden av Elbe |
Mindre bra:
- Koppfestene til teltstengene burde vært justerbare. Teltduken krymper såpass mye i varmt vær at vi til tider har slitt veldig med å få stengene plassert i koppene (vi har forkortet stengene ca en cm for å bøte på dette. Det skal legges til at vi ikke har observert så stor krymping på noen teltduk før som på dette teltet - det har skjedd at vi har måttet gå ut midt på natta og stramme opp duken (spesielt om det har begynt å regne) for at ikke ytterduken skulle ligge salrygget nedpå innerduken (duken har blitt strammet opp før vi la oss om kvelden)
- Koppfestene til teltstengene burde vært justerbare. Teltduken krymper såpass mye i varmt vær at vi til tider har slitt veldig med å få stengene plassert i koppene (vi har forkortet stengene ca en cm for å bøte på dette. Det skal legges til at vi ikke har observert så stor krymping på noen teltduk før som på dette teltet - det har skjedd at vi har måttet gå ut midt på natta og stramme opp duken (spesielt om det har begynt å regne) for at ikke ytterduken skulle ligge salrygget nedpå innerduken (duken har blitt strammet opp før vi la oss om kvelden)
Sveits |
- Innerteltåpningen har en stripe myggnetting helt øverst, det er ikke mulig å lukke denne (det er ikke en separat myggnettingåpning og teltdukåpning i innerteltet som det vanligvis er på andre modeller som ikke er SuperLight). Vi opplever til tider at denne åpningen gir for liten ventilasjon og til tider at den gir for stor ventilasjon og vi kunne nok ønske oss en justeringsmulighet her
Tierra del Fuego nasjonalpark |
På pampasen - Tierra del Fuego |
- Kondensvann som har falt fra ytterteltet ned på innerteltet trekker tildels gjennom innerteltduken ved berøring innenfra. Dette er spesielt merkbart om morgenen når den lave duken i fotenden har vært nær soveposen og kondensvannet har trukket gjennom. Noen morgener har fotenden av soveposen vært våt pga dette
Carretera Austral |
- Vi savner et bardunfeste på toppen av de ytre teltstengene (slik det er på den vanlig Fjellheimenmodellen), evt. høyere plasserte sidebarduner. Et slikt ville gjort det lettere å justere stramheten på duken. Dette er nok en designmessig avveining mellom flere faktorer, bl.a. vindfang, stabilitet og vekt
Utsikt 1 |
- Glidelåsen på ytterteltet er av den vektsparende vannavstøtende modellen. Denne virker ikke å være like slitesterk som vanlige glidelåser og vi måtte bytte den etter ca 60-70 bruksdøgn. Glidelåsene på innerteltet har vi også måttet bytte.
Utsikt 2 |
- Det kan også nevnes at vi ikke har mye til overs for det medfølgende pluggene (4" knallrøde aluminiumsfliser) som vi ikke ser spesielt mye gagn i for alt annet enn de mest optimale jord- og vindforhold. Det skal sies at vi aldri har prøvd disse pluggene, de ble byttet ut umiddelbart - sånn sett er dette utsagnet basert på antakelser. Pluggene ser derimot ganske kule ut - de hadde nok glidd rett inn i pakklista til NASA over mulig teltplugger å medbringe på ekspedisjon til Mars...
Pampas |
I ly for vinden |
Vi er som sagt, i det store og hele, veldig fornøyd med teltet og anbefaler det gjerne om du har bruk for et telt som pakker lite, er lett, og som samtidig har beholdt mye av styrken og slitesterkheten til et "vanlig" telt. Ellers er det jo en personlig vurdering om man vil akseptere ett kg ekstra vekt, spare noen kroner og kjøpe den vanlige Fjellheimenmodellen.
Rio Baker |
For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.
Tweet
Har lurt litt på et Fjellheimen selv. Skjønner jo at dere ville ha et superlight-telt på en tur som deres, men hva ville dere anbefale til oss helge-fjellturister?
SvarSlettDet er jo selvfølgelig avhengig av smak og behag, men generelt er det ikke nødvendig med Superlight for en helgetur - man behøver jo ikke å ta med så mye mat for bare en helg slik at vekt og volum ikke er et problem. Det vanlige Fjellheimenteltet er et veldig godt alternativ.
SlettTack för en mycket bra "test-rapport", Vi funderar just nu på att köpa detta tält som ett lättviktsalternativ till vårt Helsport Svalbard tält.
SvarSlettRonnie
Ingen årsak - fint at testen var nyttig for dere.
SlettEndelig en god test =) Takk! Da blir det fjellheimen camp 3 😎
SvarSlettEndelig en god test =) Takk! Da blir det fjellheimen camp 3 😎
SvarSlett