Vi har padlet kajakk på Svalbard to ganger. Turene var 9 og 5 uker lange og helt uten etterforsyninger (Les om turene her: Føling med fjæra og Vill, vakker og våt). Dvs at vi hadde med oss all maten vi trengte i kajakkene begge ganger. Første turen padlet vi sammen med fire venner og hjernene bak maten den gangen var Vibeke Thibin og Karin Hvoslef. Tur nummer to var det bare oss to som var med. Vi tok utgangspunkt i matopplegget fra første turen, justerte noe, byttet ut noe annet og laget dessuten all tørrmat og pulver selv. Vi endte opp med et opplegg som fungerte godt for oss (selv om det alltid kan være rom for forbedringer). Siden vi ofte får spørsmål fra andre ekspedisjoner i planleggingsfasen om hvordan vi gjorde det med mat på våre turer, tenkte vi å dele alle detaljer og oppskrifter her (oppskriftene finner du på vår hjemmeside ved å følge linkene under).
Opplegget passet som sagt godt for oss. Vi antar at andre typer ekspedisjoner, som for eksempel ski, kan trenge flere kalorier per dag. Padling er tross alt en ganske rolig aktivitet. Videre er dett opplegget testet ut på Svalbard om sommeren, dvs i temperaturer fra et par minusgrader til omkring 10 varmegrader. Ekstrem varme eller kulde vil selvfølgelig by på sine egne utfordringer og det er ikke sikkert at opplegget vårt fra Svalbard vil fungere fint ved noen av delene. Disse forutsetninger tatt i betraktning, gyver vi løs på selve matopplegget:
Selvlaget lunsj |
Vi padlet stort sett 8 timer i løpet av en padledag. Med en gjennomsnittsfart på 5-6 km/t gav det oss en gjennomsnittelig dagsetappe på 4-4,5 mil. Måltidene fordelte vi ut etter klokka og vi spiste noe annenhver time mens vi padlet.
Matregimet i løpet av en padledag (oppskrifter i link):
- Frokost
- Bryte leir og sjøsette kajakkene
- 2 timers padling
- ”Shake”-pause
- 2 timers padling
- Lunsjpause inkludert skifteprosess
- 2 timers padling
- ”Shake”-pause
- 2 timers padling
- Finne camp
- Sjokolade e.l.
- Slå leir
- Middag
- For Anders: ”recovery-shake”
I tillegg hadde vi en nøttepose på dekk som vi spiste av etter eget forgodbefinnende under veis og rett før vi skulle slå opp camp, masse pulverkaffe, ymse slag av varme drikker til værfastdager og kveldskos, potetmosposer som ekstra vomfyll til harde dager, noen overraskelser som Bixit kjeks, sjokolade, fruktsuppe, spekepølse og slikt, vitaminpiller, selolje og askorbinsyre for å forebygge senebetennelser samt en flaske whisky.
Her finner du alle oppskriftene
Anders med lunsj på Svalbard |
Les flere Tips & Triks om tur
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!