onsdag 8. mai 2013

Chuquicamata - et besøk til verdens største menneskeskapte hull

Skrevet av Anders i San Pedro de Atacama, 7.5.2013

Panoramautsikt ned i verdens største menneskeskapte hull - Chuquicamata dagbrudd

Rett nord for Calama i Atacamaørkenen ligger det som regnes for å være verdens største menneskeskapte hull; Chuquicamata dagbrudd. Dimensjonene er imponerende; 5 km lang, 3 km bred og 1 km dyp. Her utvinnes i hovedsak kobber og i mindre grad andre mineraler som molybden og gull. Gruva har vært i drift i nesten hundre år, og geologene sier at mineralreservene er store nok til å holde til 50 års videre drift - forekomsten av kobbermalm strekker seg ytterligere 1 km ned i grunnen. Chuquicamata har lenge vært verdens største leverandør av kobber, men er i dag slått av en annen gruve lengre sør i Chile.
 
Masse blir dumpet ned mot bunnen av den 1 km dype gruva
 
Vi kunne se støvskyen komme opp fra gruva mange mil borte
 
Chile er et land med store naturressurser i form av f.eks. kobber, litium og molybden. De store kobberressursene har vært opphav til internasjonale konflikter (melom Chile, Peru og Bolivia) og sterke motsetninger mellom private og offentlig interesser. Chuquicamata var opprinnelig eid av utenlandske interesser, men ble kjøpt opp av den chilenske stat under president Allende på begynnelsen av 1970-tallet. Gruva er i dag eid og drevet av Codelco, det statlige chilenske kobberselskapet (som visstnok likevel har skjulte private interesser).
 
Hjelm og vest - de 17 000 gruvearbeiderne tok oss sannsynligvis for å være noen av dem...

Bildet viser gruva fra toppen og nesten til bunns
Kirka i den fraflyttede byen med samme navn som gruva -
bygningene blir bevart av gruveselskapet Codelco
Chuquicamata er også navnet på en fraflyttet landsby like ved gruva - denne ble i sin tid opprettet for å huse gruvearbeiderene og familiene deres og var komplett med både skole, teater, stor innedørs idrettshall (Chiles første i sitt slag) samt det som på 60-tallet ble regnet for å være det mest moderne sykehuset i Sør-Amerika (og som nå ligger begravd under en av slagghaugene). Da gruva og slagghaugene stadig vokste seg nærmere byen ble det til slutt nødvendig å flytte alle de rundt 25 000 innbyggerne til den nærliggende byen Calama, innbyggertallet der økte dermed til 150 000.
 
Deler av den gamle lekeplassen med ruvende slagghauger bak
 
20% av byen ble begravd av de stadig voksende slagghaugene -
byen er nå fredet
 
Det er slike enorme dimensjoner på Chuquicamata at det var vanskelig å skjønne det selv da vi stod på kanten og kikka  ned i den. Uten noen sammenlikning forøvrig så streifa en passasje fra Ringenes Herre meg da jeg stod der; "the dwarves became greedy and delved too deep.....and you know what they woke up in the deep..."

Stor gruve krever tydeligvis stort utstyr; lastebilene som frakter malm og grus
opp fra gruva er 7 m høye, 15 m lange og har en totalvekt på over 620 tonn!



For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.

Win a trip with Supersaver! Leter du etter hotell i Stavanger – da har du kommet rett. Supersaver hjelper deg å finne hotellet for deg og din reise.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...