fredag 2. april 2010

Dram og likør av sure kirsebær


- Mamma og Pappa i Skien har laget dram og likør av sure kirsebær fra hagen! Det ble meget godt (se smakstest under).

Slik gjør du
Tre varianter ved bruk av kirsebær:
1. Fylle glasset med hele kirsebær og fylle opp med 60 % sprit.
2. a) 5 dl. kirsebær uten stein + 4 dl 60 % sprit.
2. b) 8 knuste kirsebærkjerner + 0,5 dl 60 % sprit.
3. 2a) + 2b)

  • Alle tre glassene ble lukket med tett lokk og satt i kjøleskapet for trekking.
  • Alle variantene stod til ekstraksjon i 5 uker.
  • Fortynning for å få 40 % varianter: 1 dl 60 % fortynnes med 0,5 dl vann
  • For å få likør brukes 0.6 dl sukker pr. dl væske.


Smakstest

  • Disse variantene ble testet: Dram nr 3 (2a+2b) 40%, Dram nr 1 40%, Dram nr 3 (2a+2b) 60% og likør nr 3 (2a + 2b) 40%.
  • I smakspanelet satt Birgits Mamma og Pappa, Anders og Birgit.
  • Karakterene 1 til 10 ble brukt hvor 10 er høyeste karakter (karakterene under er gitt i rekkefølgen: Pappas, Mammas, Andes' og Birgits vurdering) 

Dram nr 3 (2a+2b) 40%
+ Frisk og syrlig
+ Litt bitter/tørr/skarphet fra steinene
+ Lett gjenkjennelig kirsebærsmak
Karakter: 8, 8, 8, 9

Dram nr 1 40%
+ Mer kirsebærsmak enn nr 3
- Mer spritsmak
(Anders mener denne var friskere enn nr 3 mens Birgit mener den helt klart er slappere i smaken)
Karakterer: 6, 5, 7.5, 6

Dram nr 3 (2a+2b) 60%
+ Kjenner fortsatt kirsebærsmaken
+ Anders mener den er god som vintervarmer
- For mye spritsmak
Karakterer: 4, 3, 7, 3

Likør nr 3 (2a + 2b) 40%
+ Frisk til å være likør
+/- Søt (smakspanelet var meget uenige i om det var positivt eller negativt)
Karakterer: 8, 10, 5, 5



Konklusjon: Dram nr 3 (2a+2b) 40% må vel sies å være testvinner da den falt i smak hos hele testpanelet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...