mandag 23. juli 2012

Pen sykling i grenseland

Skrevet av Birgit, 22.7.2012 i Chemnitz

Etter en noe tullete start på Tyskland har vi fått tak i kart som virker og vi har hatt opptil mange timer uten regn og til og med noen timer med sol. Etter at vi kom oss til Lübeck-Elbe-kanalen og videre langs Elbe har vi hatt noen fantastiske sykkeldager! Sykkelveien langs Elbe går stort sett oppå flomvern/diker og det er god utsikt over et flatt og pent landskap.

Anders sykler om kapp med dampbåtene på Lübeck-Elbe kanalen

Men først kanalen: Der har de både sluser og gamle dampbåder som man kan kikke på eller sykle om kapp med. Sykkelsti langs hele kanalen. Grus, men fint allikevel.

Camp med utsikt mot Lauenburg ved Elbe
I Lauenburg har de Nord-Europas eldste sluse og der møter også kanelen elva Elbe og vi tok til venstre (altså østover) langs Elbe.

Vi smilte mye på turen mer og mindre langs Elbe
Det var mange pene strekninger å sykle lange Elbe

Unter den Linden

Rush-tid

Gjennom småbyene som ligger nesten som perler på en litt kronglete snor
langs den meandriske Elbe

Ja, vi husker allerede nesten bare at det var sol,
men vi hadde noen skikkelig grå og våte dager også

Den tidligere grensa mellom gamle Øst- og Vest-Tyskland gikk et stykke langs Elbe, og selv om elva ser idyllisk ut og landskapet er pent, har området en ganke nær og ganske forunderlig historie med mange skjebner. Mange forsøkte å rømme fra Øst- til Vest-Tyskland ved å svømme over Elbe. Mange druknet og mange ble skutt. Det er vanskelig å forestille seg der vi sykler i et idyllisk landskap med sauer og storker langs sykkelstien.

Vi dro innom grensemuseet i Schnackenburg, og det angrer vi ikke på. Det er jo en historie vi kan og har lært om siden våre første år på barneskolen. Jeg husker til og med at jeg så "murens fall" på TV. Museet var allikevel veldig interessant da det fortalte den lokale historien til Schnackenburg og omegn. En rar historie....

Fra grensemuseet i Schnackenburg
Den gamle grensa
Foto av en plakat på museet

På dette skiltet står det at: "her var Europa delt"
I dag går det en ferge over fra Schnackenburg til det som tidligere var DDR

Utkikkspost langs Elbe
Over på den siden som tidligere var Øst-Tyskland var det akkurat like pent
- noen etterlevninger her og der, men ellers var alt pent
Sauer langs sykkelstien

- og dådyr
(til kjøttproduksjon i følge skiltet som sto plassert på jordet der disse beitet)

Stork!
Vi synes det er ganske kult å ha storker gående i veikanten
På en skog-campingplass i Wischer

Taket

Hadde det ikke vært for lua og jakka, kunne man trodd at vi var i "Syden"

I Wischer, en liten plass, midt i skogen, fant vi en campingplass med en sandstrand ved et skogstjern. Vi drakk en flaske vin på en av benkene mens sola gikk ned og i tiden midt mellom kveld og natt - når sola har gått og lagt seg, men det er fortsatt litt lys igjen, så så vi en liten gnager av et slag som svømte i vannet 7-8 meter unna oss. Plutselig kom det en ganske stor ugle av, for oss, ukjent type flygende lydløst rett over hodet vårt for å ta en nærmere titt på svømmeren. Så kom det en til! De kretset litt rundt, var helt nede i vannskorpa og kikket næye på den lille svømmeren. Så bestemte de seg for å la den være i fred, sirklet noen ganger rundt der vi satt og fløy så videre, like lydløst, inn i natten.

Anders åpner vin på sandstranda ved det lille skogstjernet
- dette var før uglene kom

En stille kveld

Ja, vi har hatt noen fine dager langs pene sykkelstier. Men, det er engang slik at Elbe er full av meandersvinger og sykkelstiene er pene, men litt langsomme i lengden. Nok er nok, selv for oss. Etter Havelburg, tok vi en noe rettere rute sørover og det var deilig å kunne "strekke på beina" igjen og få litt fart på hjula.

Vi møtte plutselig kupert terreng også. Og, tro det eller ei, det var deilig!! Jeg vet at vi kommer til å lengte og lengte etter flate sykkelveier, men etter så mye flatt var det en befrielse å ta fatt på noen bakker igjen!


Ettermiddagsbyge

Utenfor kirkedøra der Martin Luther hengte opp sine 95 teser
- eller det vil si, dette er en annen dør,
for den ekte døra er brent opp sammen med den ekte kirken
- men denne er bygd opp igjen og tesene står på denne døra
- og det er denne kirken som står på UNESCO sin kulturliste
- så det var best å ta noen hoppebilder her

titt-titt
Nå er vi i Chemnitz. I morgen tar vi tog til Zürich for å møte venner og ha sykkelfri. Syklene står i en sportsbutikk her som selger Helsport-telt. Neste mandag skal vi tilbake hit, hente syklene og sykle videre.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...