søndag 16. desember 2012

Fra Sør- til Nordpatagonia - en minneverdig grensekryssing

Skrevet av Anders i Villa O'Higgins, 16.12.2012
 
Grensa mellom Sør- og Nord-Patagonia er grovt sett markert med skillet mellom den sørlige og den nordlige patagoniske innlandsis. Dette er breer av betydelig størrelse og representerer visstnok de største sammenhengende ismasser utenfor Antarktis og Grønland. Kombinert med en fantastisk fjellheim (f.eks. Torres del Paine, los Glaciares nasjonalpark og Fitz Roy massivet) er dette et imponerende område, både for syklende, gående og ganske sikkert også for de som ferdes motorisert. For vår del representerer det i tillegg nok en kryssing mellom Argentina og Chile.
En liten rast på veien mellom El Chalten og Lago Desierto

Båten som tok oss over Lago Desierto
 
Vår ferd videre nordover går langs Carretera Austral i Chile, en veistrekning planlagt og utbygd under Pinochetregimet som en måte å knytte sammen avsidesliggende områder i Aysenregionen. Carretera Austral starter i Villa O'Higgins, en liten landsby i nordenden av Lago O'Higgins.
 
Camper ved den argentinske carabinerostasjonen i nordenden av Lago Desierto 
Å krysse grensa fra Argentina til Chile her krever først en båttur over Lago Desierto (det øde vannet), deretter en kombinasjon av bæring, sleping og trilling av syklene langs et 6 km langt hestetråkk på Argentinsk side av grensa etterfulgt av 16 km skogsvei på Chilensk side ned til Candelario Mancilla ved Lago O'Higgins. Herfra er det en 2,5 timers båttur til Villa O'Higgins.
Starten på stien - humøret er på topp!
 
Er det en grøft? Neida, det er en sti.
 
Det var ikke alltid plass til både sykkel og syklist på stien...

Jeg har sett en del forskjellige grenseoverganger (der det kreves inn- og utstempling i pass); alt fra skur langs veien bemannet med èn person til sjufelts «samlebåndsoverganger». Denne grenseovergangen er av et litt annet kaliber; vi stempler ut på ene siden av fjellet, sleper sykler og utstyr langs gjørmestien og over elver og ruller 9 timer senere skitne og slitne ned til den chilenske gendarmeristasjonen ved Lago O'Higgins for å stemple inn. Denne stien er vel egentlig ikke tiltenkt andre enn fotturister og hester, men det er et relativt stort antall syklister som også tar turen.
 
Enkelte steder var det bedre å ta bagasje og sykkel hver for seg
 
Kryssing av en av elvene med nylig smeltet vann
 
Panoramautsikt underveis
 
Sannsynligvis har argentinerne lagt ut hindringer i stien for å gjøre en eventuell invasjon vanskeligere...
 
Det tar på å være syklist på usyklebare veier
 
Snart i Chile nå
 
Offisiell grensepassering
 
Veien var litt bedre på chilensk side
 
En rast i skogen
 
 
De siste metrene til teltplassen i Candelario Mancilla
 
Tørking av sko og matlaging
 
Båtturen videre til Villa O'Higgins på den brevannturkise Lago O'Higgins gir oss flott utsikt til fjellene og landet mellom de to store innlandsisene.
Båten fra Candelario Mancilla til Villa O'Higgins
 
Starten på Carretera Austral

Patagonia er i sannhet et område preget av kontraster. Vi har i flere uker syklet på steppelandet der det knappast er et tre å se og langt mellom steder å finne drikkevann. Legg på en konstant kuling fra vest, og bildet er nærmest komplett. I løpet av en dag kom vi så inn i fjellområdet preget av høye tinder og grønne og frodige skoger. Drikkevann er det overalt – for en luksus! Slik vil de neste par tusen kilometerne sannsynligvis fortone seg for oss – vi gleder oss!
 
På tur inn til Villa O'Higgins
 
For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook. Vi har også et kart over turen vår.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...