fredag 6. september 2013

Nasca til Lima: Mystiske Nascalinjer, Parcasgeoglyfer, havluft og flat vei

Skrevet av Birgit 22.8.2013 og 6.9.2013 i Lima

Høysåte på lasteplanet

Vi er nede ved havnivå! Her er det tykk luft og tåke - men før vi kom så langt var vi og tittet på noen berømte linjer; nærmere bestemt Nascalinjene.


Jeg hopper og peker ned på noen Nascalinjer

Anders hopper også til ære for de mystiske linjene

Ingen vet hvorfor eller hvordan Nascalinjene ble laget. Det er helt rette linjer i ørkenen utenfor Nasca. Nascafolket bodde i dette ugjestmilde området og tegnet linjer og figurer på bakken for over 2000 år siden.Rett ved den Panamerikanske motorveien ligger to av Nascafigurene;
treet er 70 meter høyt
Hånden, som ikke synes så godt her,
er litt mindre enn treet
 
Før Nascakulturen begynte å lage mystiske linjer og figurer i ørkensanden, var det en annen kultur; Paracasfolket. De lagde også figurer i ørkenen. Forskjellen var at disse ble laget på åsrygger, men ellers er de like mystiske. Forøvrig kalles de ikke figurer, men geoglyfer. I motsetning til Nascalinjene og geoglyfene som er slik de ble funnet, er Parcasgeoglyfene restaurert. Disse figurene kan ha blitt laget for nesten 3000 år siden og Nascafolket brydde seg ikke om å bevare dem; og Nascalinjer går i flere tilfeller rett over Parcasgeoglyfene. Siden ble Nascafolket erobret av Warifoket som deretter ble erobret av Inkene, som igjen ble erobret av de spanske konkvistadorene.... Linjene og geoglyfene i ørkensanden ble glemt og i dag vet man nesten ingenting om hvordan og hvorfor de ble laget.
 
Parcasgeoglyfer i åssiden rett utenfor Palpa

Sola

Mann med hatt og fuglen

Barna; jente til venstre og gutt til høyre
 
Vi syklet over nok ett lite fjellpass og besøkte en lagune utenfor Ica. Lagunen lå midt i sanddynene og var full av turister som sto på sandbrett om dagen og drakk pisco sour om kvelden. Vi var der en natt og dro videre...
 
 
Bare en bakke til før havet...

Vinranker i ørkenen,
et underlig skue


Lagunen utenfor Ica
 
 
Mystiske figurer i ørkenen og idylliske laguner er jo spennende å se på, men etter at vi hadde lagt figurene og mystikken bak oss ble veien mot Lima rett og slett ganske kjedelig... Ja, det var deilig å komme ned til havnivå, fint å se havet igjen og godt å få tak i skikkelig mat innimellom, men landskapet er heller ganske trist og kjedelig.
 
Vi er i tropene,
hvor er palmene, sola og paraplydrinkene???
 
Det er flatt, på denne tiden av året er det tåke hele dagen hver dag og landskapet består av ørken og enkelte sumper. Oppi alt dette har menneskene gjort sitt ytterste for å forsøple...
 
Sump, ørken, tåke og slum i uskjønn forening
 
Men vi skal ikke klage, veien var flat og rask å sykle på, og innimellom krysset vi elvedaler med appelsinlunder - og siden det er midt i appelsinsesongen, fikk vi tak i masser av nypresset appelsinjus!
 
Nypresset appelsinjus!!!

Jeg vil også ha...
 
Vi spiste sjømat til kvelds og straks var vi i Lima...
 
Fiskemiddag!
Det er utrolig godt å få tak i skikkelig mat
etter et uendelig antall søte kjeks på altiplanoet

Litt tynn fisk...
 
Kjedelig vei, men mye godt å få tak i undervegs


Havet!!
Nå er vi nesten i Lima

I Lima møtte vi igjen en gjeng med andre syklister,
det var stas!!

Av annet som er å melde, kan vi jo fortelle at Anders tok skjegget i Nasca og at vi har bikket 15 000 km

Med skjegg

Uten skjeggFra Lima tok vi flyet til Rio de Janeiro, Brasil, for å møte venner og se på judo-VM!! Vi må jo unne oss litt ferie i ferien :)For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...