tirsdag 4. mai 2010

Snublebluss

Snublebluss er noe de fleste med erfaring fra Forsvaret kjenner til. Der blir det stort sett brukt i forbindelse med varsel om uvedkommende passering av områder eller sperregrenser.Prinsippet bak snublebluss er temmelig enkelt; en tråd kobles mellom en utløsermekanisme for et eller annet utstyr (ofte pyroteknisk) som lager lyd, lys eller annet signal når det blir aktivert og et fast punkt. Når noen eller noe går på denne tråden blir utstyret som er tilkoblet aktivert og signalet blir utløst.


Snublebluss har sin anvendelse også andre steder enn i Forsvaret. Det kan for eksempel være nødvendig å få varsel om dyr (for eksempel isbjørn) kommer innefor et gitt område (leirplass, matstativ etc.), i slike tilfeller vil snublebluss være et nyttig redskap. På lengre turer vil et slikt oppsett også avlaste deltakerne og gjøre at de slipper å ha våkne isbjørnvakter hele døgnet, dette vil spesielt gjelde for turer der antall deltakere som kan veksle på slike vakter er få.


Vi har hatt god nytte av snublebluss på våre turer på Svalbard, på vår forrige tur lagde vi en variant selv som fungerte meget bra. På vår hjemmeside har vi lagt ut en liten artikkel og video som viser prinsippene bak  snubleblusset.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...