tirsdag 12. juli 2011

Om å leve i en drøm og å finne ekte lykke

 

Vi hadde en drøm om å bare padle langs kysten uten annet mål enn å padle. Været setter jo sine begrensninger for utførelsen av en slik drøm og langs sørlige delen av vestlandet, hvor havet står rett inn på land uten noen skjærgård mellom oss og havet, var det været som la alle premissene og vi krøp stadig på land for å vente på været.Vi lå to dager værfast i Mong, hvor vi hadde skikkelig ferie siden vi fikk låne et flott innredet naust, men da 3. dagen randt med blikkstille vann satte vi avgårde nordover. Vi sluttet ikke å padle før vi hadde forsert Jærens rev. Det ble en padleøkt på 72 km som tok oss forbi Jærens kritthvite sandtrender og grønne hav.


Grønt hav og hvite sandstrender på Jæren

Vi hadde lønsj på Obrestad og Birgit fikk kjenne dønningenes vrede og ble skylt og rullet og dyttet av brytende bølger da hun skulle ut etter endt lønsj. 4 cockpittømminger måtte til før hun kom seg ut på havet igjen. Jærens rev ble heller ikke forsert helt uten dramatikk da vi, på tross av et forsøk på det motsatte, krysset revet litt for langt inne - vi fikk oss en ridetur på noen dønninger som plutselig ble omvandlet til høye og spisse bølger mot revet og ble bokstavelig talt slengt over på andre siden. Noen ganger er hellet bedre enn vettet og vi kom helskinnet, og tørre, fra det hele.


Birgit må snart tømme cockpiten sin igjen...

Så fikk vi 4. kulingvarsel siden Lista og hadde en kort dag før vi igjen ble liggende værfast på Ølberghavn Campingplass. Videre lå vi også på Rennesøy og ventet på å få krysse Boknafjorden. På det tidspunktet lurte vi nok litt på hva vi egentlig drev med. Det hørte liksom ikke med til drømmen å aldri få padle. Hadde vi lagt ut på noe vi ikke mestret eller var vi for forsiktige? Hadde vi uflaks med været? Uansett, når værmeldingen sier 17 m/s fra nordvest og opptil 5 meter høye bølger, så padler ikke vi og vi ble værende på Rennesøy i nesten to dager.

- så plutselig gikk drømmen vår i oppfyllelse! Vinden løyet til håndterbart nivå og forholdt seg håndterbar i 9 dager (sånn rett bortsett fra en halv dag etter Stord)!!


Kveldsstemning


Drømmen vår
Vi krysset Boknafjorden i stille vær og solskinn, deretter gikk det slag i slag nordover. Vi padlet forbi Sletta uten problemer og hadde den ene fine, lange padledagen etter den andre. Vi padlet mellom 40 og 50 km hver dag (bortsett fra en dag, fra Stord, med litt kuling hvor vi bare padlet 17 km) og storkoste oss!


Mellom himmel og hav

Da vi hadde padlet forbi Bergen svartnet himmelen bak oss og ikke lenge etterpå hørte vi regnet komme. Vi hørte det først, så kunne vi se at dråpene som traff havflata kom nærmere og nærmere. Så var det plutselig over oss, et vanvittig regnvær!! Det sprutet og plasket nesten øredøvende, og det er vel unødvendig å si at vi ble litt våte i og med at padledraktene lå godt nedpakket etter det fine været vi hadde hatt tidligere på dagen. Regnværet var like brått over som det var kommet og vi padlet videre og inn Radsundet, et smalt sund med sterk strøm - motstrøm! Der var det tett tåke langs vannet og en trollsk steming.


Regn i vente

- regn...

da ble vi våte


Dis i Radsundet

Dagene gikk og landskapet varierte mellom idyllisk og grønt til hardt og bratt. Smale fjorder, brede fjorder, holmer, skjær, skog ned til vannet, blankskurte fjellvegger. Havet var blått og mørkeblått og knallgrønt. Alt var fantastisk flott. Vi ble helt lei av å utbryte "så fint det var her!!" Det skal riktignok sies at siste delen av denne drømmeperioden så vi ikke mye til sola. Det regnet og det regnet. Det regnet store dråper og små dråper. Det regnet rett ned og det regnet sideveis, men det gjorde ingenting. Vi levde midt i vår drøm og kunne ikke hatt det bedre!!


små regndråper
store regndråper

Vi stod opp hver morgen, og uhelbredelige morgensomlere som vi er, tok vi livet med ro. En morgen da vi våknet på en gammel og pill rotten kai vi hadde satt opp teltet vårt på, drakk vi kaffen på kaia og så en hel niseflokk svømme forbi i blankt vann. Akkurat da, på vår egen lille kai med kaffekoppen i hånda, en lang padeldag foran oss og med nisene svømmende, pustende og lekende forbi oss, visste vi hva lykke er!


Vår egen lille, råtne kai
- Anders tråkket gjennom kaia to ganger, men der fant vi ekte lykke

Etter våre somlete morgener hvor en rolig stund med kaffekoppen er viktigste ingrediens, pakket vi kajakkene og la i vei ut på havet. - og der ble vi, kun avbrutt av korte pauser på land for å spise og tisse. Det ene naturskjønne landskapet gled forbi og vi padlet inn i neste...

Kaffe og kanelbolle i en våt pause

Sånn kunne vi ha levd hele livet. Bare padle og drikke kaffe - kom regn, kom sol, men kom ikke kuling. - men det var akkurat det det gjorde. Da vi ankom Måløy med Stad som neste etappe blåste det opp til kuling og vi hadde ingenting annet å gjøre enn atter å krype på land, legge drømmen vår litt på vent og vente på at vinden løyer - og der er vi nå; i ventemodus på Måløy....

Vår drømFølg oss på Lynvingen FB-side for daglige oppdateringer og bilder
Foto-blogg (engelsk) med flere bilder fra ferien: Lynvingen-photos3 kommentarer:

 1. takk for at dere deler:) herlige bilder og god tekst. kajakk ér livet.
  -ea

  SvarSlett
 2. Herlig oppdatering! Kos dåkker videre :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for hyggelige kommentarer!!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...