torsdag 4. juli 2013

La Paz – noen observasjoner og fakta

Skrevet av Anders i La Paz, 3.7.2013
 
Vi har tilbrakt noen dager, faktisk over en uke, så og si midt i La Paz, Bolivia. Siden jeg var så uheldig å pådra meg «rygghaill» dagen før vi kom hit (det er ikke bra å for ryggen å sove på madrasser som er myke som en halvfull vannseng uten bunn når man er vant til liggeunderlag og kompakte halmmadrasser...) så har vi hatt et generelt lavt intensitetsnivå hele uka og dermed fått tid til å ta inn og observere byatmosfæren og -livet.
La Paz - øvre del

La Paz ligger  en elvedal med noen av Bolivias høyeste fjell i umiddelbar nærhet

La Paz ligger i en elvedal med bratte sider på tre kanter. Opprinnelig var bebyggelsen kun lokalisert nede i dalen, men etter som tilflyttingen økte kraftig i løpet av siste halvdel av nittenhundretallet ble også de bratte sidene bebygd. Etter som tiden gikk vokste bebyggelsen også over kanten og opp på platået over elvedalen – bydelen El Alto ble til. I dag er metropolen La Paz (bestående av La Paz og de tilknyttede byene El Alto og Viach) den største metropolen i Bolivia med 2,3 millioner innbyggere med en variasjon i elevasjon fra 3200 moh for de laveste bydelene til 4100 moh for de høyeste.
 
La Paz vokste seg oppover fjellsidene og bydelen El Alto ble til
Noe av de første som slo meg da vi bikka kanten og kom inn i byen var at så og si alt av hus så uferdige ut – de var oppført i den samme teglsteinen som er vanlig også ellers i Bolivia og gjerne med armeringsjern stikkende ut fra øverste etasje. Svært få hus har murpuss eller maling på veggene. Husene er i realiteten ferdigbygd, det blir ikke gjort noe mer med dem, og årsaken er enkel; myndigheten har i sin visdom skattlagt «ferdige» hus, dvs. hus med murpuss og maling på veggene, høyere enn «uferdige». Det spiller ikke noen rolle om husene er ferdige innvendig og bebodd. Resultatet er en by full av hus som ikke er spesielt pene å se på fra utsiden og ikke noen økt skatteinntekt til staten – genialt! Det minner meg litt om vindusskatten i enkelte land i Europa for flere hundre år siden som gjorde at de fattigste måtte leve sine liv uten dagslys inne i husene.

Myndigheten har innført skatt på "ferdige" hus med maling og murpuss - ingen hus er dermed ferdige, staten får ikke skatt og byen blir ikke så pen som den kunne blitt 

Myndigheten har innført skatt på "ferdige" hus med maling og murpuss - ingen hus er dermed ferdige, staten får ikke skatt og byen blir ikke så pen som den kunne blitt.
El Alto ligger over kanten i det fjerne 

Som i andre storbyer preges jo bybildet også her av en del trafikk. Ser man litt nærmere etter så er det likevel ikke mye privatbilisme – de aller fleste bilene er minibusser (eller colectivos som de kalles her) som går i faste ruter rundt i byen og som folk hopper på hvor som helst langs ruta. Det er lett å tenke seg at om privatbilismen skulle hatt samme nivå som i f.eks. Norge ville det vært en relativt treg fornøyelse å bevege seg i bytrafikken.

Collectivos preger trafikken i byen
Det finnes mange av disse gamle Dodge-bussene i byen
 
Bolivianere er lave, med mine knappe 1,80 m føler jeg meg som en kjempe blant dem. Jeg må ofte bøye meg når jeg går gjennom dører eller for å ikke skalle i lysekrona, noe  jeg svært sjelden må gjøre i Norge. Rekkverkene på balkongene er nok tilstrekkelig høye for å hindre en gjennomsnittlig bolivianer i ubalanse å falle utenfor, men det er stor sannsynlighet for at jeg (på tross av mitt relativt lave tyngdepunkt) hadde vippet over om jeg skulle være så uheldig å miste balansen...
Hobbiton? Birgit må bøye seg for å komme inn døra

Bolivianerne er som sagt generelt lave og mørkhudete. I likhet med flere andre steder i verden der det samme er tilfelle, legger jeg også her merke til at reklameplakater (for undertøy, frisører, klær etc.) har modeller som er høye og lyse (og gjerne med blondt hår, noe som ingen bolivianere har). I Norge er det vel strengt tatt heller ikke så mange som likner på modellene på reklameplakatene, men det er ihvertfall en viss prinsipiell likhet – det er det ikke i Bolivia. Lurer på hva det gjør med bolivianernes tanker om seg selv?
Blond og lys modell i Bolivia
 
Riktignok ikke blond, men ikke akkkurat boliviansk heller...
 
Politiet er tydelige i bybildet, men i et slikt mangfold av forskjellige avdelinger med forskjellige uniformer at jeg får inntrykk av en veldig spesialisert kriminalitetsbekjempelse. Det er jo muligens lurt, om ikke annet så for å forvirre de kriminelle. Her følger ihvertfall en liten liste over forskjellige politi jeg har observert i bybildet:
En type politi - regner med at det var trafikkpoliti siden han stod i trafikken...
 
Policia Boliviana (UTOP) – utsyrt med alt fra batonger til pumpehagler og maskinpistoler, noen er også kledt opp omtrent som ishockeyspillere eller amerikansk fotballspillere, FELCC (visstnok en spesialstyrke for å bekjempe kriminalitet – trodde egentlig det var oppgaven til alt politi...), FELCN (narkotikapoliti), Policia Delta, Policia Municipal (bærer visstnok ikke våpen), Policia Transporte og Policiaa Turismo.

Mulig at sebraflaggmennene ved fotgjengerfeltene var politi de også -
det virket som om de hadde like stor myndighet til å dirigere trafikken som de andre politimennene (som forøvrig bare henger på hjørnet her...). Sebraene var vanlige i fotgjengerfeltene langs hovedveien gjennom byen og gjorde en god jobb.


I tillegg finnes det visstnok et tyvetalls andre politiavdelinger som jeg ikke har sett. Det snodigste synet var likevel en ung kvinne i politiuniform bestående av mørkegrønt skjørt med tilsvarende uniformsjakke (begge med rosa kanter), håndjern, sverd og en liten håndveske. Hadde det ikke vært for politiemblemet på jakkeermet så hadde jeg trodd hun var på vei til en eller annen lukket tilstelning...
Rettsbygningen i La Paz
 - er det beskrivende for rettssystemet at fru Justitia har krøllet vekten sammen i hånden og står uten bind for øynene med sverdet i hånden...?
 
Jeg synes jo også det er litt artig at de har sjøkrigsskole i La Paz, tatt i betraktning at Bolivia ikke har hatt kystlinje på 150 år! De har likevel en del av Titicacasjøen og en god del elver i jungelen å passe på.
Ellers er det jo også verdt å merke seg at La Paz har;
...den høyestliggende regjeringen i verden (Sucre er hovedstaden i Bolivia, men regjeringen er i La Paz)
...den høyestliggende internasjonale flyplassen i verden. Flystripa her er ekstra lang siden flyene må lande og ta av i den tynne luften på 4000 moh
...det høyest beliggende FIFA godkjente fotballstadion i verden – vanligvis blir ikke fotballstadion over 2500 moh godkjent
...den sannsynligvis kaldeste nykokte kaffen i en millionby, siden vannet koker ved 88̊ Celsius

La Paz har den høyestliggende regjeringen i verden.
Det bolivianske nasjonalflagget til venstre og Wipala (representerer den innfødte befolkningen i Andesfjellene) til høyre
 
La Paz har den høyestliggende internasjonale flyplassen i verden
 For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...