mandag 7. april 2014

Anders tester CS-gass (tåregass) på meg!!!

Skrevet av Birgit 6.4.2014 i Managua

CS-gassboks; en liten, hendig sak om man trenger å forsvare seg mot kjeltringpakk. Men pass på å ikke bruke den i motvind...

Dette er et litt forsinket blogginnlegg. Vi glemte jo rent hele episoden... Bakgrunnen for det hele er at Anders, i Pasto i Colombia, kom over en butikk hvor de solgte små hendige pepperspray og CS-gass (bedre kjent som tåregass)-spraybokser for selforsvar mot både kjeltringepakk og farlige dyr. Nå er det ikke slik at vi har følt behov for slike selvforsvarsmidler, men etter å ha møtt på diverse langdistansesyklister på vår vei som har brukt spray av ymse slag mot både bjørner, løshunder, kjeltringer og ransmenn, var vi vel litt påvirket og tenkte at sånne sprayer ville vi også ha; pepperspray mot farlige dyr og CS-gass mot farende fanter. 

En av de ikke-veldig-farlige løshundene i Peru
Sykkelveska mi etter det eneste ondsinnede hundeangrepet vi har opplevd

Her føler jeg at det er på sin plass å opplyse om at de såkalte farlige løsbikkjene i Sør-Amerika vanligvis ikke er spesielt farlige. Vi har bare opplevd dem som agressive i et avgrenset område i Peru (hvor en av dem beit hull i den ene sykkelveska mi: Fra Cuzco til Chalhuanca: Bare en tur ned til havnivå....). Den gangen utviklet Anders en metode for å skremme vekk bikkjepakket, nemlig å vise dem at man har en stein. Siden har vi sett at selv den mest mannevonde hunden stort sett lar seg stoppe med en sprut vann fra drikkeflaska, men man vet jo aldri - og gadgets er uansett veldig fristende...

Et ivrig, men ikke spesielt ondsinnet, bikkjepakk i Ecuador

Nok om nok og tilbake til poenget: Anders har vært utsatt for CS-gass før, på befalsskolen, og har fortalt meg at det svir - noe så veldig innmari mye. Det var vel ikke akkurat Anders sine ord, men meningen i det han sa var den samme. Jeg har en tendens til å synes at slike historier er interessante (sist gang jeg mente at Anders var heldig som hadde vært på sånne tøffe øvelser i militæret gikk det slik: Over Trollhetta med sekken full av vann). Denne gangen var Anders like hjelpsom som sist gang og tilbød seg å teste CS-gassen på meg.

En vakker dag da vi satt og spiste lunsj i en grøft et sted i Panama, gjorde vi plan til alvor


En vakker dag, da vi satt i grøftekanten et sted i Panama og spiste lunsj, gjorde vi alvor av planene, og her kan du se hvordan det gikk:

"Fun-fact" om CS-gass fra Wikipedia:

2-klorbenzalmalonitril er et kjemisk stoff som brukes til opprørskontroll, til militære øvelser og til personlig forsvar. Det betegnes ofte med det uformelle navnet CS eller også CS-gass. Ved alminnelig bruk er stoffet lite giftig, men sterkt og akutt irriterende. Effekten går som regel over i løpet av 30 minutter, men store doser kan gi langvarig virkning og i blant permanente skader på hud, øyne, slimhinner og luftveier. Det er kjent at eksponering for CS under visse forhold har fått dødelig utgang.

CS reagerer med sulfhydryl-grupper på organisk materiale det kommer i kontakt med. Dette fører bl.a. til reversibel deaktivering av enzymer der slike grupper spiller en rolle. Dette gir en sterk irriterende effekt som intreffer raskt, men samtidig lav toksisitet. De vanligste reaksjonene er:
  • Rennende øyne og nese
  • Brennende følelse i øyne, på hud og slimhinner i nese og svelg
  • Desorientering og svimmelhet
  • Milde til moderate pustevansker
4 mg/m3 gir umiddelbar virkning i øynene og i åndedrettssystemet. Dersom eksponeringen blir avsluttet raskt, er symptomene vanligvis over i løpet av 30 minutter.
Mindre vanlige virkninger er allergisk eksem, i noen tilfeller svært alvorlig, forverring av astma og blodig oppkast er også kjent. Det er ikke påvist alvorlige langtidsvirkninger av eksponering for CS, men det finnes lite forskning på området. Effekten varierer med dosering, men det er også betydelige individuelle forskjeller. Studier har vist at CS kan være mer eller mindre uten effekt på personer som er enten psykisk syke eller beruset av alkohol

CS-spray omfattes av Våpenlovens §§1b og 3e-f og er ulovlig å kjøpe og eie for privatpersoner. Sprayen brukes av mange politistyrker, deriblant i Norge, i massetjeneste, det vil si ordenshåndhevelse under demonstrasjoner, opptøyer o.l. Politiets bruk er i Norge hjemlet i våpeninstruksen. I andre land er det tillat for private å bruke CS til personlig bruk. Det er også et betydelig ulovlig marked for CS-spray både som offensivt og defensivt våpen. 

Militær bruk av CS ved utdanning og øving er i Norge regulert i Forsvarets sikkerhetsmanual og også underlagt NATO-standarder. Før personell utsettes for CS i feltøvelser skal det være opplyst om at CS kan bli brukt, gassmasker skal være tilpasset og bruken av dem skal være innøvd. Sikkerhetsavstanden til områder med sivil ferdsel er 800 meter.

CS er i konvensjonen om kjemiske våpen forbudt i krig.


Etterpå testet vi peppersprayen på Anders, men det viste seg at han ikke er så veldig dyrisk (den er beregnet på å skremme vekk dyr), og effekten var stort sett gjentatt nysing.


PS: Vi har en plan om å ruste ned før vi setter oss på flyet tilbake til Europa...


For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...