fredag 1. januar 2010

2009 i bilder: Fra A til Å (bokstavelig talt)

2009 er over. Det har vært et år med mye jobbing, både kvelder og helger har oftere enn jeg liker å innrømme gått med til jobb og jobbreiser. I tillegg brukte jeg også to måneder på rehabilitering av nakken. Etter 15 år med dårlig nakke hvor de siste årene ikke har vært så bra - sånn nakkemessig – endte jeg opp med sykemelding og rehabilitering i høst. Det var tidvis ganske vondt å bryte opp alle gamle skader for så å trene det hele opp igjen. Høsten har med andre ord ikke vært av mine aller mest aktive… Jeg er tilbake i jobb og prognosene er bra; med flittig oppfølging av nakkeøvelser 2-3 ganger i uka, bør jeg ha en nesten normal nakke om et par år. Det er bra, og jeg er veldig fornøyd med å kunne snu på hodet (noe jeg ikke har gjort på mange, mange år). Jobb og nakke har derfor gjort 2009 til et noe passivt år for min del. Unntaket er 2 måneder hvor Anders og jeg syklet langs vestkysten av Australia i sommer. Det var en flott tur, og det er nok denne turen som ER 2009 for meg.

På tross av et delvis inaktivt år, har jeg mange gode minner å se tilbake på: Her er noen av dem med stikkord fra A til Å – i fotoformat:



A. Anne og Trygves bryllup

27.6.09 giftet Anne (min kusine) og Trygve seg. Det var forøvrig min og Anders sin ettårs bryllupsdag også. Vi, dvs Anders, Pappa og jeg var fotografer.

Jeg har lyst til å fortelle om da brudgommens mor holdt tale for sin sønn, brudgommen. Hun fortalte nemlig følgenede søte historie:


Da brudgommen var liten, pleide familien med mor, far og to gutter å fortelle hverandre historier de diktet selv. En kveld var det storebroren til brudgommen som begynte å fortelle om et lite lam som gikk seg en tur på fjellet, men så gikk det seg vill. Det var en spennende historie som heldigvis gikk bra til slutt ved at det lille lammet kom til sin rett og alle ble glade.

Så var det brudgommen sin tur. Storebrors historie hadde vært så spennende at han hadde nesten glemt å finne på sin egen, men han begynte allikevel å fortelle en historie: ”Det var en gang et lam” begynte han, ”som gikk seg en tur på fjellet…” Men da måtte storebror protestere: ”Hei, det der er min historie, du må finne på noe annet”. Brudgommen, som ikke var noen brudgom på det tidspunktet, skjønte at her måtte noe gjøres, og det litt raskt, ellers stod han i fare for å pådra seg storebrors vrede. Han tenkte raskt: ”Plutselig så oppdaget lammet at det hadde brukket alle fire beina sine!” fortet han seg å si. Han så det for seg, det stakkars lille lammet; helt alene på fjellet med alle beina brukket. Det følte seg sikkert alene og det gjorde sikkert fryktelig vondt. Lammet var sikkert veldig redd også. Nei, det ble for mye for historiefortelleren. Han begynte å gråte. Helt utrøstelig var den lille gutten som hadde fortalt om det lille lammet med de brukne beina han hadde diktet opp selv.

Foreldrene prøvde forgjeves å trøste og å komme med alternativer for lykkelig slutt på den triste historien, men ingenting hjelp. Brudgommen var og ble utrøstelig, og forble utrøstelig hele kvelden og han gråt seg endatil i søvn den natten.



B. Burundi
 
Nils Petter og jeg var en uke i Bujumbura, Burundi i oktober i forbindelse med Judo for fred. Det lille inntrykket jeg fikk av Burundi var veldig positivt. Et land jeg har lyst til å bli bedre kjent med - og et godt minne fra 2009!!
 
 

C. Canada
 
Umoe Solar (min arbeidplass) har kjøpt eiendom i Canada, nærmere bestemt Miramichi i New Brunswick. I den forbindelse holder FoU-teamet (som jeg er en del av) på å bygge opp et solcelleforskningsteam ved University of New Brunswick i Fredericton. Jeg har derfor vært en tid i Canada. Bildet er fra vårflommen i elva.

 

D. Dykking
 
I januar (!!!) tok jeg dykkerlappen - en kald opplevelse. Før vi dro til Australia tok Anders og jeg dessuten Advanced kurset til PADI.
 
Vi dykket ved Ningaloo reef i Australia i sommer - og det var helt utrolig fantastisk - ikke mer å si om den saken, annet enn at: We'll be back!!
 


E. Edderkoppen i sykkelskoen til Anders

Denne krabaten må også få plass i lista, siden den sov en natt i sykkelskoen til Anders - og siden den klarte å skremme Anders da sistnevnte skulle ta på seg sykkelskoa om morgenen





F. Fosen tundt på to dager

Som forberedelser til sommerens sykkeltur, syklet Anders og jeg Fosen rundt på to dager.
Den heseblesende opplevelsen står beskrevet her.



G. Gustave

Selv om jeg aldri møtte Gustave, er han allikevel en del av minnene fra 2009



H. Hageelgen vår

Hageelgen har fulgt oss gjennom 2009 også. I år har den sågar tatt med seg noen venner...






I. Ingrid 30 år

Ingrids 30 årsdag ble behørlig feiret i Amsterdam :)



J. Judo for fred

I mars 2009 fikk vi ny leder i Judo for fred (JFF). Dvs at jeg, etter 7 år som leder, ikke er leder lengre.... Selv om jeg fortsetter i styret er det både veldig rart, men også veldig godt å gi fra seg ledervervet. Bildet er fra Medlemsmøtet i JFF i år.



K. Kart

I år var det det Australske kartet som ble studert



L. Lag-NM

Jeg hadde en slags comeback når jeg deltok på lag-NM i år. Det er jo helt fantastisk gøy å konkurrere!! Bildet er fra guttenes lag. Se video fra lag-NM her



M. Moskus

Jeg så Moskus for første gang i år. Uttdrag av Moskus, Mogop og Mat på Dovrefjell følger:

Et stykke opp i bakken ble vi var noen spor i stien som vi mente kunne være noen ferske moskusspor. Ingen av oss hadde vel egentlig forhåpninger om å få se moskus siden alle gikk med den oppfatningen at det ikke fantes så mage av dem og at de derfor ikke er så lett å få øye på. Mens vi står og studerer sporene, sier Mamma at der står det jo en! Anders tar det han oppfatter som en spøk med fatning og svarer at det sitter en oppe i bjørka der også. Men det var altså ingen spøk denne gangen, og like oppi stien står det en diger moskus og titter ned på oss. Etter at vi har tittet litt tilbake, begynner vi å gå i en stor bue utenom stien og moskusen, men vi kommer ikke langt før det står en annen moskus i veien for oss. Er hele skogen full av moskuser?

Hva bør man i så fall gjøre? Vi snur. Vi lar moskusene være i fred, snur og prøver oss på en annen sti som også skal føre oss opp til fjellet.

Moskus er opprinnelig fra Arktisk Canada, Grønland og Alaska. Den norske stammen på Dovrefjell ble importert fra Grønland i 1932, men har siden blitt etterfyllt. Den består av ca. 190 dyr (mars 2007). Moskus tilhører klauvdyrfamilien, veier mellom 225 og 400 kilo og kan løpe maksimum 60 kilometer i timen. Den er en rolig drøvtygger, men det anbefales allikevel å holde 200 meters avstand. Moskusdyret har lang tykke ull og tåler kulde godt (ned til -50 grader C). Den mister ikke ulla, men den mister underulla eller bunnulla i mai-juni.

At moskusen mistet underulla si på denne tiden av året, var det ingen tvil om, da det hang ulldotter på trær og busker oppigjennom langs hele den andre stien. Vel over tregrensa traff vi på flere dyr, men denne gangen var det lett å se hvor de befant seg og vi hadde således ingen problemer med å legge vår vei i god bue utenom de store dyra. Mamma var riktignok skeptisk til det hele og betraktet flokken med moskus med et mistenksomt blikk og en bekymret mine. Etter en god bue utenom moskusene bra vår vei videre opp fjellet og helt opp til varden på Høgsnyta (1335 moh) i lett snødriv.



N. Nederland

Ungdomslandslaget var på to stevner i Nederland i 2009. Les om turen her




O. Oslo, nærmere bestemt Gardermoen

Dessverre, har jeg brukt atskillige timer på Gardermoen i år... Mye kaffe og laptop



P. President

YES!! I 2009 fikk vi ny judopresident. Alle judohjerter gleder seg - det feiret vi med Champange neste gang hun var på besøk hos oss.




Q. Q’er

Jeg kan bare inrømme det, like godt først som sist: det var ikke så lett å komme på et minne fra 2009 på Q, som jeg i tillegg har bilde av... Så jeg tyr til litt kreativ rettskrivning - noen fordeler må jo vi dyslektikere også ha.

Sommerens sykkeltur var faktisk full av kuer, qer... Både levende som løp etter syklene våre og døde som lå oppblåste og så ut som kjempestore stinkende ballonger langs veien.



R. Regn

Sommerlig regn fra sprederen. Både tantebarn og gressplenen satte pris på det!



S. Sykkel

Store deler av 2009 var preget av sykling, sykler og sykkeltur.
- her kan du lese om SYKKEL, SAND og SOL (sommerens sykkeltur i Australia)



T. Turikumwe
Turikumwe betyr "alle isammen" på Kirundi, det offesielle språket i Burundi, og er navnet på et samarbeidsprosjekt mellom det Burundiske og det Franske judoforbundet. Prosjektet startet opp i 1982 - og i 2009 var Nils Petter og jeg i Burundi og fikk et lite innblikk i hva de gjør og har gjort i dette prosjektet. Særlig gjorde judo for mentalt tilbakestående et inntrykk på meg - og ett ord kan beskrive denne opplevelsen: Idrettsglede!!



U. Ungdomslandslaget

Jarle og jeg har engasjert oss i ungdomslandslaget og er nå regionstrenere for sone midt. En fin gjeng med mange gode judoutøvere som det har vært fint å bli litt bedre kjent med.



V. Varmt!

Sykkelturen i Australia var et "varmt prosjekt", men død og pine; så varmt det går an å bli. Hadde aldri trodd at det går an å bli såååå varmt. Som å sykle inni en hårføner.



W. http://www.lynvingen.org/

Det synes ikke enda, men jeg har brukt mye tid i siste halvdel av 2009 på å lage ny hjemmeside. Anders og jeg fikk Dreamweaver til bursdagen, og jeg har tatt det på mine skuldre å lage "ny" hjemmeside. Den forrige har jeg skrevet i html uten å kunne en tøddel programmering. Den er med andre ord litt rotete...



X. X = 961 tusentopper

Vi holder jo selvfølgelig fortsatt på med Tusen TusenTopper prosjektet vårt - som vi jo skal holde på med til vi er ferdige. I løpet av 2009 har antall tusentopper økt til 39. Vi har altså "bare" 961 tusentopper igjen. I påska var vi på hytta i Bykle og samlet topper. Se flere bilder fra påsketurene her.



Y. Ytterklær

- også i 2009 ble ytterklærne brukt i både kulde, vind, og snøføyke... Seinest i jula var vi glade for skallbekledningen vår!



Z. Zalo

Z var en ekstremt vanskelig bokstav!! Så selvom jeg ikke tror at vi bruker mer Zalo enn sånn rett under gjennomsnittet og jeg heller ikke har noen spesielle minner om Zalo - hverken i 2009 eller tidligere - så ble det allikevel Zalo på Z - siden jeg husker at vi vasket litt til jul....



Æ. Æsel

Nok en vanskelig bokstav - og jeg må igjen ty til dysleksien for å kunne forsvare denne... Men det er sant at vi ble litt kjent med et esel i Australia i sommer.



Ø. Ørken

Vi syklet gjennom Great Sandy Dessert i sommer!! Jammen sa jeg varmt - og magesjau...



Å. Åtterretters på Kongsvoll

Vi fikk "kost og losji" på Kongsvoll av mamma og pappa da jeg disputerte. Kost bestod av åtte retter!!




- og med det (og et bilde av Olav på nyttårsaften) ønsker jeg alle alt godt for 2010!! Mitt nyttårsforsett for 2010 er: ”mer utetid”



9 kommentarer:

 1. Haha!!
  Det er jo greit å få alt unna i ett innlegg, så er man liksom ferdig med det!!
  Mye flott dere har opplevd da i 2009!
  Jeg setter dere på listen på X, så titter folk innom:)
  Kjempebra innlegg!

  SvarSlett
 2. Här var det hela alfabetet i ett enda inlägg! Underbara och fina bilder allihop!
  /Maria

  SvarSlett
 3. Du verden. Husk å slenge deg på MR Linky på resten av innleggene også! Kjempeinnlegg, jeg er imponert :-) Ha en god helg!

  SvarSlett
 4. Utrolig, jeg er imponert!
  Herlig innlegg og flotte bilder!

  SvarSlett
 5. Så du klarer ligesom bare hele alfabetet i et hug? Ja, det kunne man (måske) også have gjort. Jeg synes nu, det har været mere overkommeligt med et enkelt bogstav om ugen.

  SvarSlett
 6. puh jeg må begynne puste når jeg leser , dette ble lenge holde pusten , flott innlegg det ligger mye arbeid bak , god bedring.F

  SvarSlett
 7. Imponerende, rett og slett; fra A til Å
  Hurra så bra

  SvarSlett
 8. Tusen takk for kommentarene som har tikket inn i løpet av helga! Det tok jo litt tid å skrive alt dette, så det er hyggelig at folk titter innom!!
  - men jeg lover å konsentrere meg om en bokstav av gangen heretter :)

  - Birgit

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...