mandag 27. desember 2010

Hvor er det “riktige” Mosesfjellet??

Hopper han på feil Mosesfjell??

Etter at vi fikk kommentarer på vårt innlegg En uhellig pilgrimsferd med Apollo til Mosesfjellet, om at vi kanskje var på ”feil” topp, har vi undersøkt litt mer rundt de forskjellige teoriene om hvilket fjell som er det ”riktige” Mosesfjellet. Her er en liten oppsummering:

  • I Gal. 4, 24-25. brukes Sinaifjellet i overført betydning. Slik vi forstår dette, sier denne teksten ingenting om hvor Moses mottok steintavlene, men er en formulering som Paulus bruker for å fortelle Galaterene at ”pakten fra Sinai” ikke lengre gjelder etter at Jesus stod opp fra de døde.
  • Etter hva vi har funnet er det tre hovedtradisjoner som sier noe om hvilken fjelltopp som er Bibelens ”Sinaifjellet” hvor Moses mottok steintavlene:
    1. Tradisjonen fra Evsebios’ tid (275-340) har utpekt det 2070 m høye Djebel Serba. I nærheten av dette fjellet er det dog ingen stor slette hvor man kan tenke seg at Israelittene kunne campe mens Moses var på fjelltur.
    2. En annen kandidat er den 1993 m høye Ras es-Safesefeh fordi det ligger ved en slette på 3x1 km2 (Wadi erRaha) som noen identifiserer med Bibelens ”Sinai-ørkenen”
    3. De fleste holder likevel på nabotoppen til Ras es-Safesefeh, Djebel Musa (Mosesfjellet), som i likhet med Djebel Serba har århundrer av tradisjon bak seg som ”Sinaifjellet” – og som i dag er et hellig fjell for både kristne og muhammedanere, og som kalles Mt Moses, Jebel Musa og Horeb av turistbrosjyrer og Apolloguiden i Sharm-el-Sheik.
  • Teorien om at Horeb ligger i Saudi Arabia kommer etter hva vi har klart å bringe på det rene stort sett fra en kar som heter Ron Wyatt (1933-1999), sykepleier og oppdagelsesreisende med mange historiske teorier og ”oppdagelser” på samvittigheten, stort sett fortkastet av vitenskapsmenn, historikere og teologer. Teoriene hans har dog en del tilhengere blant hva wikipedia kaller fundamentalister. Teorien om at Jebel el-Lawz i Saudi Arabia er det ”riktige” Mosesfjellet støttes også av en kar ved navn Bob Cornuke (1951 - ). Bob er president i Bible Archaeology Search and Exploration Institute (BASE). Han er heller ingen arkeolog, men har en PhD i Bibelen og teologi fra Louisiana Baptist University (riktignok ikke offisielt kvalitetsgodkjent).
Teppeomhyllede pilgrimmer eller turister venter på sola
Hvor er Mosesfjellet???


Disse kildene har vi brukt:
  • Bibelen (2006) med kart og kommentarer
  • Per Kværne og Kari Vogt, Religionsleksikon (2002), Cappelen Akademiske Forlag
  • Illustrert Bibelleksikon (1987), Illustrert Bibelleksikon Forlag as
  • Wikipedia
Vi har mao ikke konfrontert Koranen, men i følge vår Apolloguide, er det få og små forskjeller mellom Koranen og Bibelen i fortellingen om Moses. Vi fikk inntrykk av at den største forskjellen var at da Moses kom ned av fjellet og så at Israelittene danset rundt gullkalven, kastet han i følge Bibelen steintavlene i bakken så de knuste, mens i følge Koranen knustes de ikke når han kastet dem i bakken. Men nå skal det sies at vår Apolloguide jo ikke var så snakkesalig etter hvert…

Hvor det ”riktige” Mosesfjellet ligger, får vi vel aldri vite sikkert i og med at Moses skal ha fått steintavlene rundt 1300 f.Kr.

Furet værbitt...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...