søndag 23. mars 2014

Surf før frokost - en bra start på dagen!

Skrevet av Birgit på Totobe Resort i Costa Rica, 22.3.2014

Vi har akkurat kommet opp av vannet etter morgensurfingen. Dette er de brettene vi bruker.


I dag sto vi opp kl. 5, men tro ikke at det var no' problem. Det var nemlig morgensurfing som stod på planen. Bølger er avhengig av bunnforhold, tidevann og vind og siden tidevann- og vindforhold er best om morgenen, så ville vi helst surfe om morgenen. Det angret vi ikke på!

I det sola sto opp gikk vi ut i bølgene. Først hadde vi kikket på bølgene fra stranda - og til og med vi kunne se at forholdene så gode ut. Bølgene kom som lange rette linjer rett inn mot stranda. Det lovet bra!

Vi er ikke de eneste som står og ser ut på bølgene

Anders og Connie ville prøve seg på utsiden av skum og hvite bølger. De skulle ut og jage de store, grønne!! Nå kan jeg ikke skrive så mye om det siden jeg var så opptatt av meg selv at jeg ikke fikk fulgt så nøye med på hvordan det gikk med min bedre halvdel. Han rapporterte selv etterpå at han hadde surfet noen av de store grønne. Det gikk visstnok fort! Men for å få seg en tur på dem, må det jobbes! Det er ikke like lett å nå dem og det må padles hardt! Anders padlet og padlet helt til armene føltes ut som bly og det ikke lengre var mulig å få fart på brettet. Anders var blid og fornøyd etterpå og jeg synes han var kjempeflink som surfet på skikkelig!!

Ettermiddagsbølger (siden jeg ikke tok bilder da vi surfet selv)

Jeg og Ingo lot være å padle ut til de store grønne. Mitt mål var å få surfet så mange bølger som mulig og kanskje få noen små, grønne innimellom.

Tidligere har jeg syntes at hver gang jeg er oppe og står på brettet så er det masse bølger og fart (og en følelse av fryd og glede!!), men jeg har hatt mer enn nok med å stå på brettet, kanskje pumpe litt med framfoten og å lage S-kurver. Det er riktignok gøy i massevis, men man skal jo alltid prøve å bli bedre, så nå skulle jeg begynne å se på bølgen mens jeg surfet. Vurdere hvilken vei det var best å svinge. Kanskje var det litt grønt vann ved siden av meg? Ingo ville dessuten at jeg skulle snu meg og vinke til ham, mens jeg surfet!

Dette er Connie og en annnen elev (siden vi ikke har bilder av oss selv...)

Sånne oppgaver kan jeg like. Første forsøk endte i et hodestups fall med påfølgende vaskemaskin. "Tenk på en ting av gangen", sier Ingo. Først padle for å nå bølgen. Det skal være hardt, full innsats! Men når man har bølgen skal man gire om. Neste fase er å hoppe opp på brettet. "Det kan du jo", sier han. "Bare gjør som du pleier". Siste fase er selve surfingen. Det er målet med det hele. Jobbingen er allerede gjort og det er tid for å more seg. Ha det gøy. La seg rive med av fart og spenning.

Det høres jo lett ut! Selvfølgelig er det jo ikke superlett. Alt må læres. Alt må øves på. Men oppskriften hans virker! Jeg gjorde som han sa: Satte inn all innsats på å få bølgen "min". Padle, padle. Hardere, hardere! Så kjenner jeg at bølgen tar tak i brettet. Et par harde padletak til og jeg er i rett posisjon. Ikke no' mer stress, bare hoppe opp på brettet - og vips, så surfer jeg!

Vi har snakket mye om bølger og Ingo og Connie har pekt og forklart og jeg forstår noe av det. Jeg kan se at ikke alle bølger er like. Nå ser jeg at bølgen jeg surfer på er hvit der jeg står, men den er grønn på venstre side. Jeg pumper litt med framfoten for å få litt mer fart og svinger rett inn på det grønne. Det grønne går snart over til hvitt igjen og jeg husker på hva Ingo har sagt; jeg snur meg og vinker. Bak meg ser jeg en jublende kar.

Altså, fortsatt ikke oss.... Men vi jubler for alle som står på brettet for første gang!!!


Altså; jeg prøver ikke å si at jeg har blitt surfer, men jeg prøver å fortelle om den mestringsfølelsen man får og den gleden man kjenner av å klare å stå på et brett i skummende hav. I tillegg er bølger fascinerende. Det er et helt fag å forstå seg på bølger og jeg tror man aldri blir utlært! Jeg tror at jeg har fått en liten start på å begynne å lese bølger selv. Fortsatt ser det ofte bare ut som vann og bølger, men jeg vet noen ting jeg kan se etter. Er bølgen rett? Bryter den jevnt? osv. Dessuten vet jeg jo at øvelse gjør mester, så vi satser på surfing før frokost i morra også!

Surfing er i sannhet en teknisk sport, en frydefull aktivitet og en fasinerende naturopplevelse.

Bølger i solnedgang


Dette var 2. surfeøkt her i Costa Rica. Første økten var i går ettermiddag, og den kan leses om her: Livet ved Totobe Resort i Costa Rica: Surf's up, baby!!!


Sjekk ut: Totobe Resort på Facebook og Totobe resort hjemmeside
Sjekk ut: Wild by Nature på Facebook og  Wild by Nature Adventure hjemmeside


Connie med en annen elev ute i bølgene


Helt til sist vil jeg bare fortelle en annen liten artig sak om bølgene her. Når det er mørkt, kan vi stå og se utover havet (vi kan se det fra rommet vårt også!!) og se at bølgene lyser litt opp i det de bryter! Det er veldig stilig og forklaringen er morild.
For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.
2 kommentarer:

  1. Å herlig liv i Costa Rica. Skjønner jo at jeg bare må dit en gang :) Ser så super flott ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Costa Rica er absolutt å anbefale :) Vi koser oss hver dag!!

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...