fredag 26. april 2013

Tips & triks: Ørkencamping

Skrevet av Birgit 25.4.2013 i Antofagasta
Oppdatert 15.5.2012 i San Pedro de Atacama (oppdateringen nederst)

Vårt telt: Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3
 
De fleste tips og triks om camping og telt omhandler slike ting som "hvordan holde varmen når det er ekstremt kaldt" eller "hvordan unngå kondens" og slike ting. Det er vel og bra og veldig nyttig, hjemme... Men her i ørkenen, midt i selveste Atacama-ørknen, verdens tørreste sted, her er "grav deg ned i tide" og "ha plastpose på føttene inni soveposen" ikke helt relevant.
 
 
 
 
Nå skal det sies at så lange man har med seg nok vann og det ikke er aldeles alt for varmt, er det mye lettere å ørkencampe enn å campe i is og snø og kulde, men etter å ha syklet og campet i ørken på to kontinenter, hhv i Western Australia og her i Atacama, har vi allikevel noen småtips å komme med.

Det er ikke så vanskelig å finne egnet plass for teltet i Atacama,
- bare det ikke blåser for mye
Generelt:
 • Første ørkentips er: Ha alltid med nok vann!! Det er det viktigste av alt. Det er utrolig hvor mye vann man drikker dersom man er i fysisk aktivitet i varmt og tørt vær
 • Husk solkrem med høy faktor, solbriller og skyggelue
 • Det går ikke an å være i teltet mens sola er oppe (stort sett), så på dagtid er det bare å finne på noe annet enn å ligge i teltet.
 • Ikke glem ullundertøyet! Om natta kan det bli veldig kaldt, selv i en ørken.

Husk å ta med nok vann!

Sola har stått opp
Snart blir det uutholdelig varmt i teltet
- det er bare å komme seg ut og starte dagen sammen med sola

Saltmangel: Salter skilles som kjent ut sammen med svette. Å bedrive fysisk aktivitet i en ørken medfører gjerne mye svetting... Saltmangel er derfor fort gjort å pådra seg. Typiske tegn på saltmangel er at man er tørst og drikker og drikker uten å bli utørst samt trøtthet. Ofte er man jo tørst i en ørken og ofte blir man trøtt av å være ute i sterk sol hele dagen, men blir man mer tørst og trøtt og mindre utørst enn forventet, kan det være et tips å ha mer salt i maten. Nå trenger kroppen mer enn bare bordsalt, men har man ikke tilgang på sportsdrikker, ferske grønnsaker eller magnesiumpiller i ørkenen, så er det bare å pøse på med vanlig salt til man kommer frem til sivilisasjonen og et normalt kosthold igjen.
 
Anders har svettet litt i løpet av dagens sykkeløkt.
Viktig å etterfylle både vann og salt
 
Teltet: Da vi syklet i Western Australia hadde vi med oss vårt gamle, kjære telt: Helsport Svalbard Camp 3 med påmontert skorstein (les test her: Helsport Svalbard camp 3). Det er et telt som er laget helt andre forhold, men det var det teltet vi hadde og det fungerte fint. Det var tross alt kjølig om natta.
 
Ser ut som om Anders er misfornøyd med teltplassen,
men det er bare tilsynelatende
Western Australia

Helsport Svalbard Camp 3 i en grøftekant i Great Sandy desert,
Western Australia
 
Nå har vi akkurat syklet gjennom deler av Atacamaørkenen, Chile, og teltet vårt her er Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3. Atacama er regnet som verdens tørreste ørken, og vi hadde 5 dager (4 overnattinger) langs en strekning (Chañaral til Antofagasta langs Via PanAm) som blir regnet for å være blant de tørre i det tørre... Jeg kan røpe med en gang at det var tørt! Ekstremt tørt! Det vokste ingenting der, det var heller ingen dyr, insekter eller fugler å se før vi nærmet oss kysten igjen. Vi campet stort sett over 1000 moh og en natt over 2000 moh. Her falt ingen dugg om natta, her var ingen fukt på bakken på tross av at temperaturen sank til bortimot null grader om natta. Denne delen av Atacama ligger i en "dobbel regnskygge" hvor fuktig luft fra vest blir stoppet av "The costal range" og fuktig luft fra øst blir stoppet av Andesfjellene.

Sola går ned over teltet vårt på 2 200 moh
- midt i Atacama
 
Vi hadde, ikke helt overraskende, null problemer med kondens.... - og tro det eller ei, det er et problem. I veldig tørt vær krymper teltduken såpass at det er vanskelig å få teltstengene på plass i koppene. Og teltduken er fryktelig stram. Dette er et problem som flere enn oss har hatt og som vi var klar over at vi kom til å få. Vi kuttet derfor teltstengene noe før vi entret O'Tørre Atacama. For den ene stanga var det riktignok ikke nok og vi revna teltet ved det ene koppfestet da vi skulle ta ut stanga en morgen etter nok en ekstremt tørr (men kald) natt. Vi anbefaler derfor at dersom du skal kjøpe deg et telt dedikert for ørkenbruk, velg et med justerbare kopper og har du ikke dette; kutt teltstengene ca 1 cm.
 
Duken revnet da vi skulle ta teltstangen ut av koppen om morgenen
etter en meget tørr natt


Vårt telt har på dette tidspunktet hatt over 100 bruksdøgn i alskens vær og føre og har ikke justerbare kopper. Neste modell av Fjellheimen Superlight kommer, ifølge Helsport, muligens med justerbare kopper, så vi anbefaler dette teltet også til ørkencamping!


Duken revnet ikke mer på tross av at vi hadde noen netter til i tørt vær før vi fikk lappet

For nøyaktig veibeskrivelse med informasjon om cafeer undervegs mellom Chañaral og Antofagasta, sjekk: På sykkel gjennom Atacamaørkenen

Vi har forøvrig lappet teltet og nå er det så godt som nytt igjen og klar for nye høyder (bokstavlig talt), mer tørt vær og saltsletter!

Ørkencamping kan være riktig så fint!
 

Les også:


Oppdatering fra 15.5.2012:
Etter at dette blogginnlegget var publisert har vi hatt flere ørkencampingdøgn - fortsatt i Atacama, men i høyder opp til 4500 moh. I tillegg til at det var fryktelig kaldt, bortimot 15 blå, var det også meget tørt (selv om denne delen av Atacama ikke er den tørreste). Vi campet ved El Tatio geysir område, men da vi skulle sette opp teltet turte vi rett og slett ikke å putte stengene i koppene, så trangt var det!! Teltduken var knusptørr og luften i høyden var like tørr, på tross av geysirene. Men Anders fant råd og her er vår løsning på problemet:
 

Vi puttet bare det nest siste stangleddet i koppen,
og lot det siste leddet henge utennfor

Litt slappt i duken,
men bedre enn en revnet duk.
Kanskje ikke best i storm,
men bedre enn ikke telt

Anders står og speider ut mot over 80 geysirer tidlig neste morgen.
Teltet er litt lavt og slapt i stoffet,
men det gjorde jobben sin også denne natten!!


Det var fryktelig kaldt i høyden med kun tresesongs sovepose,
så uten telt ville det vært en ublid natt...
Selv om duken var slapp og hang ned på innerduken,
var det ikke urovekkende mye rim inne i teltet neste morgen.
En liten haug med rim ristet vi riktignok ut av det før vi pakket det sammen
 
For flere bilder; sjekk Lynvingen på Facebook.2 kommentarer:

 1. I ørken sover man uten telt. Med mindre det er hyener i nærheten og man ikke vil bli gnagd på. :)

  *Leeeer*

  Altså dere...den der Atacama-ørken ser jo nidtrist ut. Jeg har bodd ved en forskningstasjon i Namibørkenen i flere perioder og den ligger i skillet mellom sanddynene og grusslettene, og jeg måtte alltid holde blikket mot sanddynene fordi de der...endeløse grusslettene med luftspeilinger og (hvis du var riktig heldig) en enslig struts langt der borte i horisonten drev meg til vanvidd. Atacama ligner mest på grusslettene.

  Menneh, så er det fantastisk å ha sett et slikt landskap også. Man må liksom oppleve det, kjenne heten og kulden og alt på kroppen før man virkelig vet hvordan det er. Peis på videre, folkens. Fortsatt god tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Silje!

   Ja, du har nok helt rett! I en ørken bør man jo sove uten telt!! I alle fallom man er vekk fra kysten - vi kunne godt ha sovet uten telt på denne siste strekningen vår, men siden vi er på sykkel har vi ikke med alt man skulle ønske seg, og soveposene er ikke så varme... Så uten telt ville iallefal jeg hatt en kald opplevelse uten teltet... Det er jo vinter her :) Dessuten var vi ofte ganske nørt veien og det kjørte store lastebiler forbi hele natta.... Men, ja, vi drømte om å ligge under åpen himmel og se på stjernene...Det får bli neste gang :)

   Ja, jeg skjønner godt at du synes landskapet er trist... Vi syntes jo det var fasinerende fordi vi ikke har sett sånt landskap før, men vi lurte veldig på hva de som jobber og bor der synes: Er de glade i ørknen eller synes de det er litt trøstesløst??? Jeg tror nok jeg kunne falle for siste versjon om jeg skulle blitt værende en stund men bare for å sykle gjennom, så var det en fasinerende opplevelse :)

   Ha en flott dag og kos deg under den afrikanske sola !!
   Birgit

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...