tirsdag 29. november 2011

Anbefalte historiebøker: Birgits topp 10-liste

Jeg fortsetter min suksess med anbefalte bøker. Etter å ha listet opp mine mest anbefalte turbøker og reisebøker, er det nå min tredje yndlingskategori som står for tur, nemlig historiebøker.


Marsjerende afghanske soldater

1. Ghost wars - the secret history of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet invasion to September 10, 2001 av Steve Coll
Beste boka jeg har lest om Afghanistan (og jeg har lest mange av sorten)! Boka ble forøvrig anbefalt meg av Mr Shah, "Bokhandleren i Kabul". CIA ville få "Den Russiske Bjørnen" til å blø. Pakistan ønsket seg trening for gerilja soldater til Kashmir. Sudan ønsket seg en amerikansk ambassade. Taliban ønsket seg kontrollen over Iran. Og Bin Laden selv, han kjemper Palestinerens sak. Boka gir svar på mange av de spørsmålene mange begynnte å stille seg etter 11. september - og som mange fortsatt lurer på. Boka inneholder mye informasjon, men det fortellende språket gjør den til spennende lesing. 89 sider med detaljerte referanser på slutten av boka forteller sitt om informasjonsmengden i de nesten 600 sidene fulle med action og snodige fortellinger.


2. Disarming Iraq, the search for weapons of mass destruction av Hans Blix
Var det flere enn meg som var i stuss før og under invasjonen av Irak? Denne boka gir et innblikk bak kulissene i det politiske maktspillet som førte fram til de allierte styrkenes invasjon av Irak 19. mars 2003. Forfatteren forteller om forhandlingene mellom våpeninspektørene, stormaktene, arbeidet med å lete etter masseødeleggelsesvåpen og om vanskelighetene med å få frem sannheten i en situasjon der ingen kunne stole på noen. Det legges ikke skjul på at våpeninspektørene ble motarbeidet, og heller ikke at spørsmålet om krigen kunne vært unngått krever å bli belyst. Boka er ikke bare interessant, den er også veldig godt skrevet og er morsom (viss man kan bruke et slikt ord om dette temaet) å lese.

3. The pyjama game, a journey into judo / Falling hard av Mark Law
En av mine desidert yndingsbøker! Forfatteren var 50 år gammel da han begynte å trene judo i London. Hans fasinasjon for sporten, miljøet på trening og judoens historie resulterte i boka The pyjama game, som heter Falling hard i nyere utgivelser. Boka forteller om forfatterens opplevelser i på matta og i judomiljøet og tar for seg judoens historie. Den er ikke bare morsom, men den er godt skrevet og interessant ikke bare for judokas, men for sportsinteresserte generelt (vil jeg tro...).

Fra Lag-NM

4. Løping, en verdenshistorie av Thor Gotaas
Hvorfor løper mennesker? Thor Gotaas stiller spørsmålet innledningsvis i sin 368 sider lange bok. Han besvarer det vel egentlig ikke med boka, men det er vel heller ikke meningen. Boka tar oss med på en fasinerende reise i tid og setd; fra indianere i Sør-Amerika og gamle Hellas til munker i Japan og konkurranseløpere i Finland, gamle DDR, Kina og Kenya.

For en noe lengre bokomtale, les: Løping, en verdenshistorie av Thor Gotaas

5. Terrorismens historie av Björn Kumm
Dette er desverre en aktuell bok som setter terrorismen i en historisk kontekst.


I mangel på veldig relevante bilder: Fra Mato's mikrobryggeri i Broome

6. The white divers of Broome av John Bailey
Lokalhistore fra Brrome, en by på Australias vestkyst. Det handler om dykking og hvordan pereldykkerene entret historien. Men boka er ikke bare det, den gir også en beskrivelse av Australias politiske situasjon på begynnelsen av1900-tallet og beskriver en multikulturell bitteliten by som ligger helt øde og alene mellom en diger ørken og havet.

For en noe lengre bokomtale, les: The white divers of Broome av John Bailey

7. Stalingrad av Antony Beevor
Boka forteller om slaget ved Stalingrad, fra tyskernes sommeroffensiv i 1942 til de kapitulerte i februar 1943. Slaget var et viktig vendepunkt under andre verdenskrig, og fikk stor militær og politisk betydning. Boka handler like mye om menneskelige lidelser som militære strategier. Ved hjelp av dagboknotater og brev løfter Beevor fram skjebner til soldater og sivile som ble utsatt for ufattelige prøvelser.

8. En historie om klatring i Norge 1900-2000 av Geir Grimeland
Det norske klatremiljøet er etter hvert blitt stort, og mange friluftsinteresserte driver med klatring. Den lukkede klatrekulturen har blitt mer åpen, konkurransene har funnet sin offisielle form - og tindesporten har fått følge av sportsklatringen. Men i sportens tidligere dager var tindesporten en sport forbeholdt noen få menn. Boka handelr om hvordan sporten har forandret seg gjennom årene og inneholder mange artige historier fra de tidligere tinderanglerene i norsk tindesporthistorie.


Fra en militærparade i Kabul

9. Taliban av Ahmed Rashid
Taliban har vi hørt mye om. Men hvem er de egentlig? Hvor kommer de fra? Hvordan var det mulig for dem å ta makten i Afghanistan? Dette er historien om hvordan Taliban ble til og hvordan de opererer. Det er ikke bare en opplysende bok, den er innimellom ganske morsom også - riktignok for oss med sort humor...

10. Jihad av Ahmed Rashid
Hellig krig - hva er det egentlig? Hva tenker en hellig kriger? Hvorfor er han i krig og hvem er han i krig mot? Ahmed Rashid (som også har skrevet boka om Taliban som jeg har i listen min) skriver forklarende om jihad og hvordan fenomenet har oppstått. Anbefaler alle å lese begge disse bøkene - de er dessuten ganske tynne og lettleste. 



Mer lesestoff:
- Anbefalte turbøker: Birgits topp 12-liste
- Anbefalte reisebøker: Birgits topp 10-liste
- Anbefalt skjønnlitteratur: Birgits topp 7-liste
- Five Entertaining and Enlightening Books About Afghanistan


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...